Khashoggin surma: Nauhoitteella vahva vihje saudiprinssin syyllisyyteen – "Kerro pomollesi, että tehtävä on suoritettu"

Näitä miehiä epäillään toimittajan paloittelusurmasta 0:45

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu pitää Turkin nauhoittamaa puhelua mahdollisena todisteena kruununprinssi Mohammed bin Salmanin syyllisyydestä toimittaja Jamal Khashoggin tappamiseen. Asiasta kertoo New York Times lähteidensä perusteella.

Turkin tiedustelupalvelu nauhoitti useita puhelinkeskusteluita, jotka Khashoggin surmaamisesta epäillyn ”tapporyhmän” jäseniksi uskotut soittivat Saudi-Arabiaan.

Kruununprinssiä ei mainita nimeltä keskusteluissa. Puhelimessa yksi tapporyhmän jäseneksi epäilty kehottaa keskustelukumppaniaan ”kertomaan pomollesi, että tehtävä on suoritettu”. CIA pitää mahdollisena, että ”pomolla” tarkoitetaan kruunuprinssiä.

Henkivartijan puhelu

Turkin tiedusteluviranomaiset ovat kertoneet CIA:lle, että he uskovat soittajan olevan Maher Abdulaziz Mutreb. Hän on työskennellyt aiemmin kruununprinssin henkivartijana ja matkustanut useasti tämän seurassa. Puhelun vastaanottaja oli yksi prinssin avustajista. Nauhoituksesta tehdyt käännökset poikkeavat hieman, mutta Mutrebin kuullaan sanovan avustajalle myös lause, joka on käännetty ”teko on tehty”.

Khashoggi kuoli mentyään Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa hakemaan dokumentteja avioliittoaan varten. Turkkilaisviranomaiset uskovat, että hänet kuristettiin konsulaatissa ja hänen ruumiinsa paloiteltiin ja hävitettiin. Khashoggin ruumista ei ole löytynyt.

"Niin lähellä savuavaa asetta kuin voi olla"

New York Times pitää kuitenkin mahdollisena, ettei Mutreb tiennyt, keneltä tappokäsky on tullut.

Vaikka tappokäskyn antajasta ei olekaan satapronsettista varmuutta, CIA epäilee, että käsky on luultavasti tullut kruununprinssiltä.

CIA:n mukaan Mohammed bin Salman on ainoa, joka sellaisen käskyn voisi antaa Saudi-Arabiassa. CIA perustelee käsitystään kruununprinssin johtamistyylillä ja hänen käyttämänsä vallan kaikenkattavuudella.

– Tällainen puhelu on niin lähellä savuavaa asetta kuin tällaisessa tapauksessa voi olla. Tämä on varsin raskauttava todiste, sanoi entinen tiedusteluviranomainen ja nykyinen alan tutkija Bruce Riedel New York Timesille.

Nyt esilläoleva puhelu on osa nauhoituksia, jotka turkkilaisviranomaiset soittivat CIA:n pääjohtaja Gina Haspelille tämän vieraillessa Turkin pääkaupungissa Ankarassa viime kuussa. Haspel ei kuitenkaan saanut vielä nauhoituksia mukanaan Yhdysvaltoihin.

Saudi-Arabian kiisti osallisuutensa tapahtumiin pitkään. Ensin maa kiisti Khashoggin kuolleen. Kuoleman tultua ilmiselväksi, maa on kiistänyt Mohammed bin Salmanillla olevan mitään tekemistä sen kanssa. Saudi-Arabia sanoo nyt, että Khashoggin tappoi joukko saudiarabialaisia, jotka toimivat itsenäisesti ilman hallinnon ohjaista.

Liian tärkeä liittolainen menetettäväksi?

Yhdysvaltain äänenpainot ovat koventetuneet viime aikoina. Toissapäivänä ulkoministeri Mike Pompeo sanoi puhelimessa Mohammed bin Salmanille., että Yhdysvallat aikoo saattaa vastuuseen kaikki Khashoggin kuolemaan syylliset.

Politiikan tarkkailijat ovat kuitenikin arvelleet, ettei presidentti Donald Trumpin hallinto halua vakvasti huonontaa suhdettaan kruununprinssiin, sillä Saudi-Arabia on Yhdysvalloille liian arvokas liittolainen mentettäväksi Lähi-Idässä.

Viime viikon kongressivaalien jälkeen edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan johto vaihtuu republikaaneilta demokraateille. Valiokunnan johtoon vuodenvaihteen jälkeen nouseva demokraatti Adam B. Schiff on luvannut läpikotaisen tutkinnan Khashoggin kuolemasta ja Saudi-Arabian toimista yleisemminkin Lähi-Idässä, muun muassa maan osuudesta Jemenin sisällissodassa.

Lue myös:

    Uusimmat