Mainos

Reutersin lähde kertoo yksityiskohtaisen tarinan Saudi-Arabian konsulaatin tapahtumista: "Khashoggin ei pitänyt kuolla – ryhmä meni paniikkiin"

2:11

Nimettömänä pysyttelevä valtion virkamies kertoo uutistoimisto Reutersille, että sauditoimittaja Jamal Kashoggin kuolema johtui siitä, että ryhmä, joka oli palkattu pelottelemaan toimittajaa, ei noudattanut käskyjä.

Saudi-Arabia ilmoitti vihdoin perjantaina tutkimustensa osoittavan, että Khashoggi kuoli maan Istanbulin-konsulaatissa nyrkkitappelun seurauksena. Sitä ennen Saudi-Arabia oli kieltänyt tämän.

Selitykseen on suhtauduttu lännessä varsin skeptisesti. Lähteen mukaan Saudi-Arabian selitys tapahtumista on viivästynyt, koska tapahtumista ei ole ollut oikeaa tietoa saudiviranomaisilla itselläänkään.

Nyt lähde paljastaa varsin yksityiskohtaisen tarinan Khashoggin kohtalosta Reutersille. Tarinaa ei ole vahvistettu.

Ruumis käärittiin mattoon

Reutersille lähde kertoo, että saudiarabialainen ”murharyhmäksi”-kutsuttu ryhmä kohtasi lokakuun toisena päivänä Jamal Khashoggin, huumasi tämän, sitten sieppasi tämän ja lopulta tappoi toimittajan kuristamalla, koska tämä vastusteli.

Ruumis käärittiin mattoon ja kuljetettiin autolla pois Saudi-Arabian Istanbulin konsulaatista ja luovutettiin paikalliselle yhteistyötaholle hävitystä varten. Turkin viranomaiset ovat kertoneet saaneensa käsiinsä ääninauhan, josta paljastuu, että Khashoggia on kidutettu ennen tappamista.

Turkin viranomaiset ovat etsineet Khashoggin ruumista muun muassa läheisistä metsistä tuloksetta. Turkin viranomaiset ovat epäilleen, että ruumis on paloiteltu.

Lähteen mukaan 15-henkisen ryhmän oli tarkoitus alun perin vain pelotella Khashoggia. Heidän piti kuljettaa Khashoggi konsulaatin ulkopuolelle ”turvataloon”, ja pitää miestä siellä muutamia päiviä.

Tarkoitus oli saada mies kotimaahansa takaisin neuvottelemalla. Saudi-Arabia on halunnut kriittisesti maasta puhuvat kansalaisensa kotimaahan ja lähteen mukaan tämä oli tarkoitus myös Khashoggin tapauksessa. Jos neuvotteluidenkin jälkeen Khashoggi olisi kieltäytynyt palaamasta Saudi-Arabiaan, olisi tämä lopulta päästetty vapaaksi.

"Operaatio meni pieleen"

Lähteen mukaan operaatio meni pieleen, kun ryhmä turvautui väkivaltaan heti aluksi.

– Khashoggi tapasi konsulin toimistossa Maher Mutrebin, jonka oli määrä puhua miehen paluusta kotimaahan. Khashoggi kieltäytyi ja kertoi, että konsulaatin ulkopuolella odotetaan häntä, ja jos häntä ei näy tunnin sisällä, niin tämä ottaa yhteyttä Turkin viranomaisiin, lähde kertoo.

Reutersille Khashoggin puoliso on aikaisemmin kertonut odottaneensa konsulaatin ulkopuolella Khashoggin kahden puhelimen kanssa. Toimittaja oli antanut puolison mukaan ohjeet ottaa yhteyttä viranomaisiin, jos hänestä ei kuulu mitään.

– Toimistossa Khashoggi kertoi Mutrebille, että tämä rikkoi diplomaattisia normeja ja oli vaatinut tietää, mitä hänelle tehtäisiin, lähde kertoo.

– Tarkoituksemme on huumata ja kidnapata sinut, Mutreb myönsi Khashoggille tarkoituksenaan lähteen mukaan vain pelotella toimittajaa.

Ryhmä meni paniikkiin

Kun Khashoggi korotti ääntään, niin ryhmä meni paniikkiin, selittää lähde. Ryhmä otti Khashoggista kiinni kuristusotteella ja peittivät tämän suun. Tarkoituksena oli hiljentää mies, ei tappaa, lähde sanoo.

Ryhmä hävitti sen jälkeen Khashoggin vaatteet ja muun omaisuuden ja kirjoitti valheellisen raportin ylemmille viranomaisille.

Lähde perustaa tarinansa saudiviranomaisten tutkintamateriaaliin. Lisäksi lähde kertoo lukeneensa raportteja 15-henkisen ryhmän kuulusteluista. Hän ei ole näyttänyt todisteita näistä Reutersille.

YK, EU ja useat muut maat ovat vaatineet avointa ja läpinäkyvää tutkintaa toimittajan kuolemasta ja vastuullisten saamisesta oikeuden eteen. Saudi-Arabia on kertonut pidättäneensä 18 saudiarabialaista tapaukseen liittyen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja