Satelliitit auttavat tulevaisuudessa vaikkapa myrskyihin varautumisessa

Satelliittihavaintojen merkitys tutkimukselle kasvaa koko ajan. Esimerkiksi kasvihuonekaasujen tarkkailussa ja luonnononettomuuksiin varautumisessa satelliittitieto on entistä tärkeämpää.

Kaukokartoitussateliitit havainnoivat maan pintaa, meriä ja ilmakehää. Satelliittien etu on se, että tietoa saadaan lähes reaaliajassa joka puolelta maapalloa.

atelliittikuvista voidaan seurata esimerkiksi otsoniaukkojen kehittymistä, ilmansaasteita ja tulivuorenpurkauksien tuottamien kaasujen leviämistä.

Tulevaisuudessa satelliittikuvien avulla voidaan vaikkapa tarkkailla, miten tehokkaasti eri maat onnistuvat vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään.

– Siihen menee vielä aikaa. Meidän täytyy ensin varmistua, että satelliittihavainnot tulkitaan täysin oikein, sanoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Kari Luojus.

Ilmatieteen laitoksella on onnistuttu kehittämään satelliittihavaintoihin perustuva lumipeitteen mittausmenetelmä. Nyt on valmiina ensimmäinen luotettava 30 vuoden aikasarja lumipeitteen laajuudesta ja massasta pohjoisella pallonpuoliskolla.

Lumipeitteen massa on pienentynyt yli kaksi prosenttia vuosikymmenessä. Tietoa voidaan käyttää esimerkiksi ilmastomallien testauksessa.

Satelliitit auttavat myös luonnononnettomuuksiin varautumisessa. Jo lähitulevaisuudessa on mahdollista nähdä nopeasti tutkakuvista, miten paljon ja missä puita on kaatunut tapaninpäivän kaltaisessa myrskyssä. Puiden kaatumista voidaan ennakoida jo etukäteen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat