Mainos

Sateita on saatu niukasti tänä talvena - lännessä jopa historiallisen vähän

Talvi on ollut tavallista kuivempi. Ilmatieteen laitos kertoo, että tänä talvena joulukuun alusta lähtien Suomessa on satanut tavanomaista vähemmän.

Erityisesti maan länsiosissa sademäärät ovat olleet harvinaisen niukkoja.

– Pirkanmaalla ja Satakunnassa on paikoin jopa saatavilla olevan mittaushistorian pienimpiä arvoja, kertoo meteorologi Paavo Korpela. Hänen mukaansa poikkeamat ovat enimmillään 80 millimetriä tavanomaisesta.

Lapissa sademäärät ovat lähempänä tavanomaista. Poikkeuksena erottuu Kilpisjärven mittausasema.

– Siellä on tullut 86 milliä tavanomaista enemmän sadetta, Korpela kertoo. Hän selittää sateita joulu- ja tammikuun länsivirtauksilla, jotka toivat paljon sateita Norjan vuoristoon.

– Tuo Käsivarren Lapin pohjoisin kolkka on aika lähellä Norjanmerta ja vuoristoa. Atlantin vaikutus yltää sinne Käsivarren Lappiin, juuri ja juuri Suomen puolelle. 

Myös lunta ja pakkasta tavallista vähemmän 

Lumen syvyys on Lapissa aika lähellä tavanomaista, Ilmatieteen laitoksen tilastoista ilmenee. Muualla maassa on tällä hetkellä 20-30 senttimetriä vähemmän lunta kuin tavallisesti helmikuun alkupuolella.

– Aika monessa paikassa on viitteitä siitä, että on jopa harvinaisen vähän lunta ajankohtaan nähden pitkän ajan keskiarvojen valossa, Korpela sanoo.

Lumen vähäisyyteen on vaikuttanut paitsi sateiden vähyys myös lämpötila.

Tänä talvena on ollut keskimäärin 2-4 astetta tavanomaista lämpimämpää. Erityisesti maan itä- ja keskiosissa on ollut pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpää. Poikkeama keskiarvosta on noin 3,5 astetta.

Tällä viikolla on luvassa koko maahan poutaista pakkassäätä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen. Etenkin maan etelä- ja keskiosissa on pakkasta ja aurinkoista. Pohjoisessa taivas on pilvisempi ja lämpötila korkeampi.

– On hyvin todennäköistä, että tämä poutainen pakkassää vallitsee seuraavina päivinä, Siiskonen sanoo.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.