Hyinen sää jatkuu, Lapissa tallustetaan yhä lumen keskellä – meteorologi kummastelee: "Tähän aikaan vuodesta ei enää pitäisi olla yli metrin hankia"

Kolea ja sateinen sää jatkuu pitkälle ensi viikkoon ja lämpötilat ovat Suomessa kauttaaltaan selvästi vuodenaikaan nähden viileämpiä. Ilmatieteen laitoksen mukaan mittari pysyttelee vielä useita päiviä korkeintaan kymmenen asteen paikkeilla.

– Suomen ja koko Pohjois-Euroopan yllä on laaja-alainen matalapaineen alue, mikä tekee säätyypin epävakaiseksi, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Petri Hoppula sanoo.

Tämä tarkoittaa seuraavan vuorokauden aikana yöpakkasia ja kuuroittaisia sateita eteläiseen ja pohjoiseen Suomeen. Perämereltä Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella sateet ovat jatkuvampia. Huomenna kosteus voi laskeutua maahan räntänä.

– Nyt on selvästi tavanomaista kylmempää. Koko maassa jäädään 3–5 astetta vuodenajan keskilämpötiloista, Hoppula sanoo.

Tavanomaisesti maan etelä- ja keskiosissa paistateltaisiin noin 15 lämpöasteessa.

Lapissa paikoin yli metrin hanget

Lapissa mitatut lumensyvyydet ovat huomattavasti tavanomaista suurempia.

– Tähän aikaan vuodesta ei enää pitäisi olla yli metrin hankia. Yli metri mitataan edelleen kolmella asemalla, Hoppula sanoo.

Viileän sään vuoksi lumi ei ole sulanut vauhdilla, joten kevättulvat eivät ole päässeet pahoiksi.

– Tulvatilanteen kannalta tilanne on onnekas. Olisi toivottavaa, ettei nopeaa lämpenemistä tulisikaan.Nopeaa lämpenemistä ei meteorologin mukaan Pohjois-Suomessa ole kymmenen vuorokauden sääennusteessa näköpiirissä.

– Saattavat lumet pysyä maassa pitkäänkin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja