Sateinen syksy on pitkittänyt Kiiminkijoen sillan työmaata – kesämökitkin ovat vaarassa jäädä tulvan alle: "Ikävä tilanne"

Sateinen syksy on pitkittänyt Kiiminkijoen sillan työmaata – kesämökitkin ovat vaarassa jäädä tulvan alle:"Ikävä on tilanne" 1:18
Video: Kiiminkijoki tulvii ja kesämökit ovat jäämässä veden alle.

Kerroimme aiemmin, että työmaasilta notkahti Aila-myrskyn seurauksena Kiiminkijokeen Haukiputaalla. Nyt mietitään, pahentaako Nelostien ylittävän sillan työmaa tulvia, jotka uhkaavat jo kastella rannan kesämökkejä. 

Kiiminkijoki tulvii joka vuosi ja tänä vuonna siltatyömaa on vain pahentanut tulvaa. Monet rannalla olevien kesämökkien pihat ovat jääneet veden alle ja vesi uhkaa nousta myös sisään mökkeihin.

Haukiputaalla asuva Jorma Leskelä kertoo, että syyskuinen Aila-myrsky aiheutti paljon vahinkoa.

– Rakennettavan siltatyömaan viereen tehtiin kiertotiesilta. Siinä oli keskipenkka, joka myrskyn nostattaman veden takia sortui keskeltä ja se teräsrakenteinen silta notkahti, jolloin se meni käyttökieltoon.

Kun kiertotiesilta meni käyttökieltoon, Haukiputaan Jokikylän läpi rakennettiin kiertotie.

Siltatyömaan ja kierotiesillan takia joen rannoille ja joen keskelle on ajettu mursketta. Näin joen uoma on kaventunut entisestään. Viime päivinä on satanut runsaasti, joka on nostattanut joen pintaa.

– Kun tuommoinen pullonkaula tulee, se ahdistaa vettä tuonne yläjuoksulle. Virtaumat ovat kovia sillä kohtaa, Leskelä kertoo.

Vakituisia asumuksia ei ole tulvauhan alla, vaan kyse on kesämökeistä. Paikallisen Allikkotien varrella useampi mökki on saanut vettä rakenteisiinsa asti.

Silta pitäisi saada valmiiksi

Luonnonvoimille kukaan ei voi mitään, mutta tilanne luonnollisesti mietityttää kyläläisiä.

– Hankala tähän on mitään patenttiratkaisua löytää, siltä pitäisi saada mahdollisimman äkkiä valmiiksi, jolloin päästään purkamaan patorakenteet siitä pois.

Leskelä korostaa, että syystulva tuskin tuli kenellekään paikalliselle asukkaalle yllätyksenä. Kiiminkijoki tulvii lähes joka vuosi.

– Onko jostain syystä jäänyt mahdollinen veden nousu huomioimatta, ja sen takia jääneet vedenkulkuaukot liian pieniksi? Leskelä miettii.

Aikataulut harmittavat

Leskelän mukaan myrskyn jälkien korjaaminen on venynyt.

– Aila-myrskyn jälkeen ensimmäiset arviot urakoitsijalta, Väylävirastolta ja Destialta olivat, että kaksi viikkoa, niin kiertotie on valmis. Kohta tulee kaksi kuukautta.

– Tiedottaminen urakoitsijan puolelta on ollut pikkuisen heppoista ja varovaista. Sanotaan, että kyllä se ensi viikolla on valmis, kyllä se kahden viikon päästä on valmis. Mutta aikataulut venyy ja paukkuu. Paikallisia asukkaita, joita kiertotie koskettaa, on tämä pikkuisen arvoituksellinen tiedottaminen harmittanut.

Nelostien, eli valtakunnan pääväylän kiertotie mutkittelee nyt pienen kylän läpi.

– Harva se päivä on raskas ajoneuvo ojassa.

Koululaiset ja lenkkeilijät välttelevät nyt tietä kovan liikenteen vuoksi.

– Mutta kyläläiset eivät kyllä syyllistä eivätkä moiti ketään. Tienpitäjä on parhaansa tehnyt. Eiväthän hekään ole tälle voineet mitään, jostahan sen liikenteen täytyy kulkea.

– Aikataulujen venyminen on harmittanut, Leskelä selventää. 

Leskelä kiittelee positiivisena asiana sitä, että nykyiselle kiertotielle on tehty uusi päällyste, josta on pitkään iloa kyläläisille, kun liikenne saadaan takaisin Nelostielle.

Eilen Merivartiosto varoitti Kiiminkijoessa veneileviä kelluvasta puutavarasta, joka on peräisin Nelostien siltatyömaalta. 

Veden korkeus vaikuttaa tilanteeseen

Destian yksikönjohtaja Tuomas Räinä kertoo, että siltatyömaan vaikutusta tulviin on vielä vaikeaa arvioida.

– Syy- seuraussuhdetta en pysty sanomaan vielä. Destian näkökulmasta olemme toimineet meille annettujen ohjeiden mukaisesti.

– Selviää varmasti aikanaan jälkeenpäin, että missä vika on. Oliko poikkeukselliset olosuhteet, vai onko jotain väärin mitoitettu. 

Räinän mukaan asia tullaan varmasti selvittämään. 

Työmaan valmistumisen viivästymiseen on Räinän mukaan pitkälti syynä tämän syksyn kovat sateet. 

– Meillä oli tarkoitus rakentaa varasiltaa uudelleen, mutta tuolla vesimäärällä se ei ole nyt mahdollista. 

Kiiminkijoen vesi on edelleen hyvin korkealla ja toimiin voidaan ryhtyä vasta, kun vesi laskee. Valmisteilla oleva uusi silta on puolestaan valettu. 

– Jännitetään sitä tällä hetkellä. Tavoitteena oli, että se oltaisiin otettu marraskuun aikana liikenteen käyttöön. Tavoitteena on edelleen, että se otetaan käyttöön liikenteelle tämän vuoden puolella. 

Liikenne halutaan pois pieneltä kylältä

Pienen kylän läpi kulkeva ison tien kiertotie ei ole optimaalinen tilanne. Räinän mukaan tilanteen helpottamiseksi on kaksi vaihtoehtoa. 

– Jos varasilta saadaan siihen uuden sillan viereen, niin saadaan liikenne pois kiertotieltä. Toinen vaihtoehto on, että saadaan uusi silta valmiiksi.

– Ymmärrämme kyllä, että siinä on myös liikenneturvallisuusriski, koska siellä on koululaisia ynnä muita. Mekin haluamme sieltä liikenteen pois mahdollisimman nopeasti. 

– Missään nimessä ei ole siitä kyse, että vitkuteltaisiin täällä. 

Runsaille sateille ja veden korkeudelle kukaan ei voi mitään, joten myös ymmärrystä vaaditaan. Räinä muistuttaa myös autoilijoita höllentämään kaasujalkaa kiertotiellä. 

– Ikävä on tilanne, mutta väylästä tulee hyvä, kun se saadaan valmiiksi. 

Lue myös:

    Uusimmat