Tulva valtasi Kolarin ja paikalliset pelkäävät kotiensa kohtaloa – "Pahin skenaario toteutui"

Länsi-Lapissa kovimmat tulvat 55 vuoteen – Näiden kuvien välillä aikaa vain 16,5 tuntia 0:36
Katso video: Uskoisitko, että näiden kuvien välillä on vain reilut 16 tuntia?

Ruotsin rajalla sijaitseva Kolari on joutunut pahasti veden varaan yllättävän lämpöaallon vuoksi. Lumi on sulanut vauhdilla, ja nyt paikalliset jännittävät omien kotiensa puolesta ja seuraavat tiiviistin veden liikkeitä.

Lukuisat kiinteistöt ovat kärsineet vahinkoja poikkeuksellisen rajujen tulvien takia Kolarissa. 

Kolarin kunnan tekninen johtaja Kullervo Lauri kuvaa MTV Uutisille viime päivien tulvia harvinaislaatuisiksi ja poikkeuksellisiksi.

– Aiemmin tilanne on ollut se, että jos tulee jääpato, se hetkellisesti nostaa veden pintaa voimakkaasti. Mutta nyt ei ole jääpadosta kysymys olleenkaan.

Pahin skenaario toteutui

Tulvat ovat Lapissa jokavuotisia, mutta nyt tilanne on tiettävästi pahin jopa 50 vuoteen. Tämän vuoden tilanteesta poikkeuksellisen tekee lämmin sää.

– Pahin skenaario on se, että koko kairan kevät pitkittyy ja lämpöaalto tulee Kilpisjärveltä Pelloon ja Tornioon asti yhtäaikaisesti päälle ja siihen vielä 2-3 päivän lämmin vesisade koko kairan alueella.

– Ja tämä nyt toteutui: 1,5-2 vuorokautta satoi koko kairassa helleaallon päälle ja lumet lähtivät yhtä aikaa sulamaan tuolta yläjuoksulta ja täällä alajuoksulla se nyt näkyy.

Katuja poikki ja kiinteistöjä vahingoittunut

Kolarissa katuja on poikki vedennousun takia ja on taloja, joiden kellarit ovat kärsineet vahinkoja tulvavedestä.

– Todella korkealla on tulvavesi.

Laurilla ei ole tiedossa, että ketään olisi kuitenkaan jouduttu ainakaan toistaiseksi evakuoimaan tulvan takia. Tulvasuojauksia sen sijaan on tehty useisiin kiinteistöihin. 

– Varastoja, saunoja ja vajoja on jäänyt tulvaveden alle. Ja tulvasuojauksia on tehty omakotitaloihin, niitä on muovitettu ja hiekoitettu. Varmaan hyvin lähellä on tilanteita, että voi tulla isojakin vahinkoja useille kiinteistöille.  

Sähköpääkeskus suljettiin jo keskiviikosta

Ely-keskuksen nimeämään tulvatyöryhmään itsekin kunnan edustajana kuuluva Lauri kertoo, että varautuminen tulviin aloitettiin alkuviikosta.

– Sähköpääkeskuksesta pantiin sähköt poikki jo keskiviikkona ja perjantaina vesi oli jo noussut sen kohdalle.

– Hyvin osattiin ennakoida, mutta kaikille on tullut yllätyksenä, että veden nousu oli niin rajua, jopa puoli metriä päivässä nousi vesi loppuvaiheessakin.

Vedenkorkeuden mittauspiste jäi tulvaveden alle

Kolarissa on myös kolme vuotta käytössä ollut Ely-keskuksen vedenkorkeusasema, joka syöttää veden korkeudesta dataa verkkoon vartin  välein. Se kuitenkin lakkasi toimimasta vedennousun takia.

– Nyt kävi niin, että veden nousu oli niin rajua, että tietokoneyksikkö peittyi kokonaan tulvan alle ja data loppui meiltä perjantaiyönä kello 00.45.

– Nyt turvaudumme hyvin pitkälti Pellon asemaan ja seuraan tiiviisti, miten tulvatilanne siellä kehittyy. 

Lauri on käynyt itse tarkistamassa tilannetta tänään aamulla kuuden aikaan ja myös eilen illalla.

– Joenpinnan vesi ei ole noussut enää kovin montaa senttiä. 

Pahin tulvahuippu lienee ohitettu

Laurin tämän hetken tietoon perustuva arvio onkin, että pahin tulvahuippu on jo nähty. Huomisaamuun mennessä tilanne varmistunee, hän uskoo.

– Pellon mittausasemalla tilanne näyttää rauhoittuneen kovasti ja veden pinta nousee enää muutamia millejä tunnissa. Muoniossa meidän yläpuolellamme kello 9 aamulla veden nousu oli pysähtynyt. Päivä kuitenkin vielä lämpenee ja tilanne voi muuttua suuntaan tai toiseen.

Lunta Kolarissa on enää Ylläksen suunnalla. Muonion yläpuolella lunta kuitenkin vielä löytyy.

– Tämä on iso valuma-alue, johon tulee laajoja valumia myös Ruotsin puolelta ja sieltä voi tulla paljonkin valumia. Vesisade on sellainen, joka voi kiihdyttää tulvia vielä. 

Miten ja millä aikataululla tulvavedet sitten alkavat laskea?

– Kun Muonionjoen vesi nousee voimakkaasti ja käy korkealla, se lähes yhtä nopeasti lähtee myös laskemaan. Sivujoista virtaamat pienenevät aika lailla ja laskua voi olla useita kymmeniä senttejä vuorokaudessa. 

Kymmeniä kiinteistöjä vaurioitunut

Laurin mukaan tulva on aiheuttanut harmia ja taloudellisia menetyksiä useille kiinteistöjen omistajille.

–  Ei pysähdy varmaan kymmeneen, kun kaikki vahingot lasketaan, kyllä niitä on tuossa jokivarressa. 

Laurin jokitörmällä oleva oma koti ei ole ollut vaarassa.

– Nyt kun katson tästä kotitalon ikkunasta joelle, siellä menee kovaa vauhtia puunrunkoa, puupalikkaa ja kaikenlaista pönttöä kovaa vauhtia kohti etelää.

Kolarissa tunnelma kuin isommassa tapahtumassa

Kolarissa tunnelma on ollut kuin markkinoilla, Lauri kuvaa.

– Eilen illalla täällä oli vähän kuin markkinoilla muuten hiljaisella kylällä. Autoja, poliiseja ja kuntalaisia meni ohi. Olisi voinut luulla, että kylillä oli isompikin tapahtuma. Kuntalaisten tunnelmat ovat ihmetteleviä. 

Lue myös:

    Uusimmat