Tulva katkaisi tien Alavieskassa, Vesa joutuu soutamaan kotipihaan – "En muista tällaista tulvaa"

Vesa joutuu soutamaan kotipihaansa, koska tulva katkaisi tien 0:22

Alavieskan Ylikäännän kylässä on olosuhteisiin nähden hyväntuulista porukkaa. Tulvavesi nousi eilen illalla nopeasti tasolle, joka pakotti osan kylän väestä siirtymään venekantaan.

– Semmoiset kaksisataaviisikymmentä metriä saa nyt soutaa, että pääsee kotipihaan. Enpä muista, että olisi minun aikanani tällaista tulvaa ollut, sanoo Vesa Östberg.

”Minun aikanani” tarkoittaa aikaa vuoden 1970 jälkeen. Tosin Rahkon suvannon kohdalle kokoontuneet kyläläiset muistavat yhden pahan tulvan ennen tätä.

– Se oli 1970-luvulla, taisi olla vuonna 1977. Se oli samantyyppinen, mutta sen jälkeen on selvitty pienemmillä, selostaa Ossi Korvela.

Kaikkiaan yksitoista rakennusta on suojattu muovein ja hiekkasäkein. Hoivakoti Piha-Pihlaja on ympäröity sinisellä muovilla, sen kellareista on pumpattu vettä ulos. Isompia tavaroita on kiinnitetty kiinni puihin, kuten Östbergien palju.

– Sitä ei sentään kalajokisille anneta, vitsailee Vesa Östberg.

Tulva ennätti viedä paljun puut, ennen kuin talon väki ennätti hätiin.

– Vesi nousi niin nopeasti, että ellei olisi autoja jo jätetty viikko sitten isomman tien varteen, niitä ei olisi saatu pelastettua, arvioi Östberg.

Puolustusvoimilta lisäapua

Lauantai-iltana myöhään tilanne Pyhäjoki-Kalajoki-Alavieska- akselilla näytti niin pahalta, että pelastuslaitos pyysi puolustusvoimilta lisäapua.

– Juuri nyt tilanne näyttää rauhalliselta, emmekä näillä näkymin ole aloittamassa räjäytyksiä, sanoo Jokilaaksojen päivystävä pelastuspäällikkö Petteri Jokelainen.

Rahkon suvannolla puolustusvoimien ja pelastuslaitoksen väki seuraavat jääpatojen tilannetta ja jatkavat ennakointia.

– Räjäytykset ovat myös ympäristöriski, joten niihin ei mennä ennen kuin on pakko. Seuraavan kerran kokoustamme alkuillasta. Kun ollaan luonnonvoimien kanssa tekemisissä, tilanteet muuttuvat hyvin nopeasti, sanoo Jokelainen.

Tämän hetkinen arvio on, että viilenevä sää tuo muutaman päivän kaivattua lisäaikaa jääpatojen rauhalliselle sulamiselle. Tilannetta on silti seurattava yötä päivää.

– Viikon verran tässä varmasti on vielä kaikki mahdollista, sanoo Jokelainen.

Veneellä töihin

Ossi Korvela ja muut kyläläiset seuraavat silmä kovan Rahkon suvannon jääpatoja. Arvioita ensi yöstä ja lähipäivistä tulee jos jonkinlaisia.

– Se on varmaa, että tulvaa ei voi mitenkään ennustaa. Se on luonnonvoima, jolle ihminen ei paljon mitään mahda, sanoo Korvela.

Aamulla osan on lähdettävä töihin, mutta onneksi ratkaisut ovat rannassa.

– Veneellä pääsee tien varteen, jossa on auto. Käyhän se näinkin, tuumaa Östberg.

Lue myös:

    Uusimmat