Sodankäynnin asiantuntijat: Näin Ukrainan sodan uskotaan jatkuvan

Sodankäynnin asiantuntijat: Näin Venäjä onnistui hyökkäyksessään 10:19
Kuuntele videolta asiantuntijoiden tarkempi analyysi sotatoimien etenemisestä.

Asiantuntijat arvioivat, että Venäjä on monin tavoin onnistunut hyökkäyksessään Ukrainaan, vaikka joitain takaiskuja on tullut.

Kenraalimajuri evp Pekka Toveri arvioi, että venäläisten näkökulmasta operaatio on mennyt suunnitellusti. Krimin suunnassa Venäjä on päässyt etenemään vähäisin taisteluin, ja kovista taisteluista huolimatta idässä Harkovassa kaupunkia ollaan ilmeisesti saartamassa.

Kiovassa taas Venäjän joukkoja on ilmeisesti päässyt tunkeutumaan kaupungin keskusta-alueelle, vaikka taka-iskujakin on tullut esimerkiksi maahanlaskujen tultua lyödyksi.

– Mitkään nämä takaiskut eivät ole sellaisia, että ne pysäyttäisivät Venäjän operaation.

Johtaja, eversti Petteri Kajanmaa Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi, että Venäjä on epäonnistunut tavoitteessaan lamauttaa Ukrainan asevoimat ensimmäisen päivän tuli-iskupäivällä.

– Ukraina on kyennyt osoittamaan, että heillä on taistelutahtoa, he kykenevät taistelemaan venäläisiä vastaan ja he haluavat sen tehdä, hän toteaa.

Venäjällä vielä ässiä hihassa

Toveri arvioi, että Venäjä on kuitenkin saavuttanut tavoitteitaan taistelussa ja jatkaa toimintaa tänään. Esimerkiksi Donbasin alueella joukot pyritään luultavasti saarrostamaan ja tuhoamaan ennen kun ne pääsevät irtautumaan taisteluista.

Kajanmaan mukaan Ukrainan haaste on nimenomaan valtionsa valtava koko ja se, kuinka Venäjä toimii nyt joka suunnalta. Ukrainan asevoimat ovat hajaantuneet koko Ukrainan alueelle.

– He eivät pysty muuttamaan painopistettään, vaikka Venäjä jotain tällaista yllättävää tekisikin, hän arvioi.

Riski yllättäviin liikkeisiin on läsnä. Toverin arvion mukaan Venäjällä on vielä joukkoja irti taisteluista, kuten maihinnousujoukkoja Mustallamerellä, maahanlaskujoukkoja ja joitain maajoukkojakin.

– Heillä on mahdollisuus laittaa toinen porras peliin ja avata jopa uusia hyökkäyssuuntia.

Kiovaan ei odoteta kaupunkisotaa vaan erikoisjoukkoja

Asiantuntijoiden arvio on, että Kiova ja Harkova vähintään saarrostetaan.

Kajanmaan arvion mukaan Kiovassa ei tulla näkemään toisessa maailmansodassa käytyjen kaupunkisotien kaltaista taistelua. Kiova on suuri kaupunki, ja maantieteellisesti sijainniltaan hyvin vaikeaksi luonnehdittava. Sen sijaan erikoisjoukoin tunkeudutaan niihin kohteisiin, jotka halutaan ottaa haltuun.

Venäjän tavoitteena on päästä eroon Ukrainan nykyhallinnosta. Toveri toteaa, että erikoisjoukkojen tunkeutuessa hallintorakennuksiin voi tulitaisteluissa käydä ”jotain ikävää”. Kajanmaa on sitä mieltä, ettei Ukrainan presidenttiä tulla vangitsemaan ja viemään Venäjälle oikeudenkäyntiin Putinin puheista huolimatta, koska silloin kansainvälinen paine yltyisi kestämättömäksi.

”Valtio ei ole ollut valmis sotaan”

Asiantuntijoiden mukaan Ukraina on epäonnistunut joistain voitoista huolimatta itsensä puolustamisessa. Heidän mukaansa moni asia on mennyt suoranaisesti pieleen.

Toverin mielestä liikekannalle pano olisi pitänyt julistaa viikkoja tai kuukausia sitten, jotta joukot olisivat olleet valmiita hyökkäykseen. Hän myös ihmettelee, miten merkkejä mittavasta suluttamisesta, eli tiestön käytön estämisestä mekanisoiduilta joukoilta esimerkiksi miinoittamalla ole ollut havaittavissa.

Kajanmaa pohtii, onko hallinto Ukrainassa ollut niin heikko, ettei se uskaltanut sanoa kansalle maan joutuvan vielä hyökkäyksen kohteeksi, vai eläteltiinkö siellä toivoa siitä, ettei hyökkäystä koskaan tule.

– On erittäin hämmentävää katsoa kuvia esimerkiksi Harkovan laitamilta, missä venäläiset panssarivaunut etenevät tietä myöten, jossa samalla ajavat kansalaiset polkupyörällä vierellä. Valtio ei ole ollut valmis sotaan.

Lue myös:

    Uusimmat