Mainos

Sarkozysta internetin "säännöstelymies"?

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on ottanut kovan linjan internetin digitaalisten sisältöjen säännöstelyyn.

Ranskan hallituksen suunnitelmien mukaan Googlea ja muita nettifirmoja voitaisiin alkaa verottaa. Hallituksen antaman raportin mukaan Googlen, Yahoon ja Facebookin tapaisten sivujen pitäisi maksaa veroa verkossa saamistaan mainostuloista.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo verkkosivuillaan, että Ranskan valtio voisi käyttää saamansa ylimääräiset tulot laillisten palvelujen rahoittamiseen, joiden kautta voisi ostaa kirjoja, filmejä ja musiikkia internetistä.

Ehdotus nettifirmojen uudesta verotuksesta on kuitenkin pitkälti vielä alkuvaiheessa, eikä käytännön toteutuksesta ole paljoakaan yksityiskohtia, BBC kertoo. Myös hankkeen kriitikoiden mukaan verotus olisi kuitenkin vaikea toteuttaa. Googlen mukaan se voisi hidastaa innovaatioiden syntymistä.

Ranska on vastakkain Googlen kanssa myös digitaalisen kirjastohankkeen kanssa. Googlen tavoitteena on digitalisoida maailman kirjat. Ranska on puolestaan hallituksen rahoittamana käynnistänyt projektin oman digitaalisen kirjastonsa perustamiseksi.

Maan hallitus pohtii myös lakimuutoksia, joista toinen antaisi verkon käyttäjille mahdollisuuden poistaa verkosta itseään koskevia vanhoja tietoja. Toinen puolestaan tähtää laitonta materiaalia jatkuvasti lataavien poistamiseen verkosta.

Kaiken takana on nainen?

Moni taho, Google etunokassa, vastustaa äänekkäästi Ranskan presidentin suunnitelmaa säännöstellä digitaalista sisältöä.

- Emme usko, että internetin mainoksiin suunnattu vero olisi askel oikeaan suuntaan, sillä se voisi hidastaa innovaatioiden syntymistä. Parempi keino on etsiä uusia liiketoimintamalleja, jotka auttaisivat käyttäjiä löytämään hienoa sisältöä, joka samalla palkitsisi artisteja ja julkaisijoita tekemästään työstä, kiteyttää Olivier Esper Ranskan Googlesta.

Sarkozyn säännöstelylinjan mielenkiintoinen yksityiskohta on, että nettifirmojen verotusehdotuksen laatimiseen osallistunut Patrick Zelnik on Sarkozyn vaimon, laulaja ja malli Carla Brunin oman levymerkin perustaja. Zelnik on sanonut toivovansa, että nettifirmojen verottamista koskeva ehdotus leviäisi laajemminkin EU:n sisällä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.