Jari Isometsältä suora ohje Iivo Niskaselle – "Voisi tuottaa paremman lopputuloksen"

Iivo Niskanen söi itseltään jalkoja alta irtiotollaan maastohiihdon maailmancupin 15+15 kilometrin yhdistelmäkilpailun perinteisen osuudella Saksan Oberstdorfissa. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä kehottaa kahdeksanneksi sijoittunutta suomalaistähteä kokeilemaan jatkossa yhdistelmäkisassa eri taktiikkaa.

Niskanen nykäisi muulta porukalta karkuun viiden kilometrin jälkeen ja johti kisaa 6,2 kilometrin väliaikapisteessä 7,8 sekunnilla. Pian muu kärkijoukko sai kuitenkin Niskasen kiinni, ja suomalainen hyytyi pahasti. Niskanen oli vapaan osuudelle vaihdettaessa yhdeksäntenä, peräti puoli minuuttia kärjen perässä.

– Kun seuraava kilpailu kun tulee, Iivo varmaan itsekin miettii, että kokeilisi jotain muuta. Se voisi tuottaa paremman lopputuloksen, Isometsä sanoo.

Suunnitelman vaihto olisi Isometsän mukaan paikallaan sikälikin, että Niskanen Niskanen on tätä nykyä hyvä myös vapaan hiihtämisessä. Isometsä muistuttaa Niskasen yrittäneen samanlaista jo Seefeldin MM-kisoissa vuosi sitten, jolloin suomalainen oli lopulta neljäs.

– Tuolla tavalla ei ole vielä onnistuttu. Jos ajatellaan yhdistelmäkilpailun historiaa, tulee lähinnä mieleen Johan Olsson Vancouverin olympialaisissa 2010. Hän karkasi perinteisellä yksin, kesti melkein voittoon asti ja sai pronssin. Silloinkin pääjoukko kuitenkin lopulta ajoi kiinni, Isometsä ruotii.

Isometsä toteaa, että Niskasen taktiikassa olisi järkeä, jos hän saisi irtiottoon yksi–kaksi hiihtäjää mukaan – esimerkiksi raa'assa kunnossa olevan, päivän voittajan ja maailmancupia johtavan Venäjän Aleksandr Bolshunovin ja mahdollisesti jonkun norjalaishiihtäjän. Isometsä arvioi Niskasen laskeneen tämän varaan.

– Silloin tuo voisi kantaa hedelmää, kun pääsisi vapaallakin tekemään vuorovetoa. Vapaalla peesihyöty on kuitenkin niin valtavan paljon isompi kuin perinteisellä.

Niskanen nousi perinteisen osuuden romahtamisestaan huolimatta vielä vapaan kärkiporukkaan ja käväisi keulapaikallakin, kun kärki taittoi matkaa rauhallisesti. Niskasella ei ollut kuitenkaan paukkuja vastata, kun lopussa alettiin iskeä kovaa.

– Jos et pääse irti, niin kuin tänäänkin kävi, olet lopussa heikoilla, kun kuitenkin isoimmat patit on jo tuhlattu.

Irtiotto lähempänä suksien vaihtoa?

Mitä Niskanen voisi vaihtoehtoisesti yrittää?

– Yksi vaihtoehto olisi se, että vaikka hän koettaisi päätä perinteisellä yksinkin irti, hän ottaisi sen kirin lähempänä välineiden vaihtoa.

Periaatteessa yhtenä mahdollisuutena olisi juonia jonkun ulkomaisen kilpakumppanin kanssa yhteistä irtiottoa jo ennen kisaa. Tähän sisältyy kuitenkin reunaehtoja. Yhteistyöhön käypiä kovia kilpailijoita ei ole helppo löytää.

– Bolshunovinkaan ei tarvitse sellaista tehdä; hän on niin kova ja loppukirissäkin hyvä. Norjalaiset taas haluavat hiihtää porukassa sen, mikä heille sopii.

– Jos joku Dario Cologna olisi sellaisessa kunnossa kuin ihan parhaimmillaan, silloin tietysti sen voisi tehdä. Joku Norjan ja Venäjän joukkueiden ulkopuolelta, silloin yhteistyö olisi helpompaa.

Yhteistyön tekeminen myös mutkistuu, kun hiihdetään lähellä äärirajoja.

– Vetohalukkuus yllättäen vähenee, vaikka on kuinka sovittu. Iivo kun pistää kunnon myllyn päälle, ei siinä ole kellään vetohaluja.

"Kertoo hurjasta kunnosta ja kapasiteetista"

Niskasen lauantaisen irtioton jälkeen monen huomio kiinnittyi siihen, että suomalaistähden sukset lipsuivat perinteisen osuudella ylämäissä useita kilpakumppaneita enemmän. Isometsä muistuttaa, että Niskasella on tapana hiihtää herkemmällä suksella kuin monella muulla.

– Urheilija tekee lisäksi itse valintansa suksien suhteen, minkä verran voidetta pannaan ja millä suksella hiihtää. Ei suksi ollut läheskään sellainen kuin Nove Mestossa, jolloin se ei toiminut ollenkaan.

– Nyt se oli kuitenkin ihan ok, ja väsymyksen myötä alkaa myös tulla lipsumisia, kun ei jaksa polkea. Oberstdorfissa nousu on vielä aika jyrkkä – se ei tv-kuvassa näytä niin jyrkältä kuin se on – ja siinä pitää kyllä jaksaa polkea.

Jotain huonoa, jotain hyvää.

– Kyllä se hurjasta kunnosta ja kapasiteetista kertoo, että sellaisesta tiltistä, joka oli perinteisen loppuosuudella, Iivo pystyi toipumaan noin hyvin. Kestävyysominaisuudet ovat aika lailla huipussaan.

Lue myös:

    Uusimmat