Säpo: Ruotsi ei ole helppo maa terroristeille

Useiden turvallisuusasiantuntijoiden mukaan Ruotsi on erinomainen maa terrorisolujen perustamiseen. Säpo kuitenkin kiistää väitteet.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpon mukaan terroristien ei ole erityisen helppo oleskella Ruotsissa, toisin kuin joissakin tiedotusvälineissä on annettu ymmärtää. Säpo vastaa terrorismin vastustamisesta Ruotsissa.

Ruotsilla on terrorismiin liittyviä ongelmia, mutta ne eivät ole sen suurempia kuin muissakaan Länsi-Euroopan maissa, sanoo Säpon tiedotuksesta vastaava poliisi-intendentti Anders Thornberg.

Tiedotusvälineiden haastattelemat turvallisuusasiantuntijat ovat silloin tällöin arvioineet, että Ruotsiin on helppo perustaa niin sanottuja lepääviä terroristisoluja, joita voidaan tarvittaessa aktivoida toimintaan.

- Ruotsi on erinomainen maa terrorisolujen perustamiseen, sanoo ruotsalaisen FOI-tutkimuslaitoksen eläkkeelle jäänyt terrorismiasiantuntija Gunnar Jervas Dagens Nyheter -lehden haastattelussa tänään.

Tällä viikolla asia on ollut esillä myös, kun britannialainen Times-lehti kertoi epäilyistä, joiden mukaan Lontoon kaksi viikkoa sitten tehtyjen terrori-iskujen yhdeksi suunnittelijaksi epäillyllä miehellä olisi ollut yhteyksiä libanonilaistaustaiseen ruotsalaismieheen. Ruotsalaismies on muun muassa kertonut julkisuudessa ihailevansa Osama bin Ladenia.

"Samat ongelmat kuin muualla"

- En tiedä, mistä hän saa tietonsa, mutta ne eivät täsmää meidän tietojemme kanssa, Thornberg sanoo viitaten Jervasin lausuntoon.

- Ruotsilla on ehkä ongelmia, kuten kaikilla muillakin Länsi-Euroopan mailla, mutta minusta Ruotsi ei ole (terroristeille) sen helpompi maa kuin muutkaan, Thornberg arvioi.

Thornbergin mielestä terroristien oleskelua Ruotsissa vaikeuttaa se, että Ruotsi on verrattain kontrolloitu maa. Ruotsissa on esimerkiksi hyvä väestökirjanpito ja ihmisillä on henkilönumerot, hän totesi.

Säpo myöntää, että Ruotsissa kuitenkin on terroristien kannattajia. Thornbergin mukaan maassa on alle sata henkilöä, joita Säpo tarkkailee terrorisympatioiden takia. Hänen mukaansa tämä ei kuitenkaan tarkoita, että nämä henkilöt olisivat halukkaita tai kykeneviä terroritekoihin.

- Siinä on suuri ero, kannattaako terrorismia vai ryhtyykö tekoihin, Thornberg toteaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat