Sanna Marin saapui punaiselle matolle Moldovassa

Moldovan presidentti Maia Sandu otti Sanna Marinin vastaan Moldovassa. 0:12
Video: Tällainen oli Marinin vastaanotto huippukokouksen avajaisissa Moldovassa

Euroopan johtajat saapuivat Moldovassa järjestettävään huippukokoukseen.

Toimitusministeristöä johtava pääministeri Sanna Marin (sd.) saapui torstaina Euroopan poliittisen yhteisön (EPY) kokoukseen Moldovassa.

Marin asteli kameroiden eteen kättelemään Moldovan presidentti Maia Sandua.

Marinia ennen punaisella matolla astelivat muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sekä Viron pääministeri Kaja Kallas.

Kyseessä on EPY:n toinen kokous, ja siihen osallistuu yli 40 Euroopan maiden johtajaa.

Huippukokoukseen osallistuu edustajia kaikista 27 Euroopan unionin jäsenmaasta sekä 20 muusta Euroopan maasta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Huippukokouksessa Euroopan johtajat haluavat osoittaa tukensa Ukrainalle. Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa 2022.

– Näiden johtajien läsnäolo on selvä viesti, että Moldova ei ole yksin, eikä ole myöskään naapurimme Ukraina, joka on puolustautunut Venäjän raakalaismaiselta hyökkäykseltä vuoden ja kolme kuukautta, presidentti Sandu sanoi Reutersin mukaan.

Huippukokouksessa on tarkoitus käsitellä myös esimerkiksi Kosovon levottomuuksia sekä kyberturvallisuuteen ja maahanmuuttoon liittyviä strategisia kysymyksiä.

Zelenskyi mukana huippukokouksessa

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistuu huippukokoukseen, Reuters kertoo.

Zelenskyi tapaa huippukokouksessa Euroopan johtajia keskustellakseen esimerkiksi hävittäjien toimittamisesta Ukrainalle sekä suunnitelmista rauhanneuvotteluiden järjestämiseksi.

Zelenskyi vakuuttaa Ukrainan tukevan Moldovaa EU-jäsenyysprosessissa. Moldova haki EU-jäsenyyttä maaliskuussa 2022 ja on tällä hetkellä EU:n ehdokasmaa.

– Tuitte kansalaisiamme, jotka pakenivat sodan ensimmäisinä päivinä, ja emme koskaan unohda sitä. Tulevaisuutemme on EU:ssa. Ukraina on valmis liittymään Natoon, Zelenskyi sanoi Reutersin mukaan.

Huippukokous järjestetään Moldovan maaseudulla Bulboacassa, joka sijaitsee vain noin 20 kilometrin päässä Moldovan ja Ukrainan välisestä rajasta.

Moldovan puolelle rajaa on sodan aikana päätynyt ohjusten palasia, Reuters kertoo. Sotilasliitto Nato valvoo aluen ilmatilaa huippukokouksen aikana.

Uutista päivitetty kello 15.00: Korjattu tieto, että kyseessä on Euroopan poliittisen yhteisön kokous, ei EU:n huippukokous. Lisätty leipätekstiin tietoa Euroopan poliittisesta yhteisöstä.

Lue myös:

    Uusimmat