Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Sanna Marin älähti kuntavaaliavauksessaan ikävästä ilmiöstä: "Tähän on tultava loppu"

15:42
SDP julkisti kuntavaaliohjelmansa – katso pääministeri Sanna Marinin puhe kokonaisuudessaan.

Sanna Marin puuttui yhteiskunnallisen keskustelun epäasiallisuuteen ja kunnioituksen puutteeseen SDP:n kuntavaalistartissa.

Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin korosti puheessaan, että politiikassa on kyse paitsi arvoista, myös ennen kaikkea teoista.

– Vaikeina aikoina on erityistä merkitystä sillä, ketkä yhteisistä asioista ovat päättämässä, hän sanoi avatessaan puolueensa kuntavaalikampanjan sunnuntaina.

Marin otti puheessaan kantaa myös siihen, että moni on vaalien alla kertonut jäävänsä politiikasta pois, koska yhteisten asioiden hoitamisesta ja keskustelusta on tullut epäasiallista. Esimerkiksi kokoomuksen Kirsi Piha jättäytyi pois Helsingin pormestarikisasta juuri tästä syystä.

– Tähän on tultava loppu. Voimme olla eri mieltä, mutta jokaista ihmistä tulee kunnioittaa. Meidän on pysähdyttävä miettimään, minkälainen yhteiskunta haluamme yhdessä olla.

Pandemian osalta Marinin mukaan juuri nyt näyttää siltä, että voimakkaat rajoitustoimet ovat purreet ja tartunnat lähteneet laskuun.

– Kevät onkin tuonut mukanaan paitsi valoa myös näkymän siihen, milloin voisimme palata normaalimpaan arkeen. Arkeen, jossa voimme tavata kasvotusten läheisiä ja kokoontua ystävien kanssa yhteen. Hallitus on käsitellyt tällä viikolla suunnitelmaa siitä, miten rajoituksia voidaan purkaa hallitusti kevättä ja kesää kohti kuljettaessa. Suunnitelman tarkoituksena on luoda kansalaisille, yrityksille ja yhteisöille näkymä yhteiskunnan avautumiseen. Tavoitteenamme on, että kun koulutyö kesäkuussa päättyy, lapset pääsevät kesäleirille ja mökkijuhannusta voi alkaa suunnitella. Ravintolassa ja yleisötilaisuuksissa voi käydä terveysturvallisesti, ulkoilmassa voi harrastaa ja ystäviä tavata huolettomin mielin.

Marin painotti, että kunnat tarvitsevat edelleen tukea, koska koronapandemian vaikutukset eivät ole ohi.

– Monen kunnan taloustilanne on ollut hankala jo ennen koronaa. Sdp:n linja on, että kuntien valtionosuuksilla on turvattava palveluiden tasa-arvoinen saatavuus. Mikäli kunnille asetetaan lisää tehtäviä, on ne myös resursoitava. Kunnilla on myös tärkeä rooli alueensa ja koko Suomen elinvoiman vahvistamisessa.

SDP haluaa puheenjohtajansa mukaan puolustaa kuntavaaleissa turvallista, toimivaa ja hyvää arkea sekä hyvinvointivaltiota.

– Keskeisimmät peruspalvelut järjestetään kunnissa. Siksi kuntavaalit ovat niin tärkeät. Kuntavaaleissa valitaan päättäjät, joiden ratkaisut valtuustotyössä vaikuttavat meidän jokaisen arkeen joka päivä. Nyt on aika korjata se mikä on rikki ja kehittää sitä, mistä kannattaa pitää kiinni.

Ylen tuoreimman kuntavaalimittauksen mukaan sdp:n kannatus on laskenut 1,5 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta ja on nyt 18 prosenttia. Sdp oli Ylen kuntavaalimittauksessa suosituin puolue vielä tammikuussa, mutta tuoreimmassa mittauksessa suurin puolue oli perussuomalaiset 19 prosentin kannatuksella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja