Sankarikuljettaja sitoi kuormaliinan ympärilleen, kun hyiset aallot jo nuolivat tieltä suistuneen auton konepeltiä – Pekka ja Lillianne pelastivat norjalaismiehen hengenvaarallisesta pinteestä

Pekka ja Lillianne pelastivat norjalaismiehen pahasta pinteestä 1:06
Pekka Lanko ja Lillianne Boberg pelastivat todella pahaan pinteeseen joutuneen norjalaismiehen helmikuussa 2019.

Suomalaismies palkittiin viime vuonna Pohjois-Norjassa tekemästään uroteosta. Oikeaan paikkaan juuri oikealla hetkellä saapuneen kaksikon rohkeuden ansiosta norjalaismies selvisi hengissä todella täpärästä tilanteesta.

Ylitorniolta kotoisin oleva Pekka Lanko pelasti yhdessä työtoverinsa kanssa norjalaismiehen äärimmäisen kiperästä paikasta helmikuussa 2019. 15 vuotta kuorma-autoa ajanut ja tuolloin Rovaniemellä asunut Lanko oli kuljettamassa postia tavanomaiseen tapaansa Norjan Hammerfestistä Ruotsin Kiirunaan. Tuuli oli navakka, lämpötila nollan tuntumassa ja lunta oli kinostunut tielle.

Alkumatkasta, vain hieman Hammerfestin jälkeen, Langon kyydissä istunut norjalaiskollega Lillianne Boberg havaitsi kaiteen yli ajautuneen henkilöauton. Auto oli liukunut jyrkkää rinnettä alas ja välttynyt vain täpärästi päätymästä suoraan hyiseen mereen. Välittömästi kävi ilmi myös se, että tieltä suistuneen auton kuljettaja oli edelleen autossaan sisällä.

– Helvetti, mikä ulosajo! Miten se on tuonne päässyt, Lanko muistelee Bobergin huudahtaneen.

Tien oikealla puolella pinteessä ollut auto olisi voinut jäädä kokonaan huomaamatta, sillä se oli huomattavasti alempana kuin itse tie. Norjalaismiehellä kävi melkoinen tuuri, että ohitse ajoi Lanko kuorma-autoineen ja apukuskinkin paikalla oltiin terävänä.

– Oli selvää, että kuljettaja oli saatava turvaan, Lanko kertoo.

Rohkea pelastusoperaatio

Oman ajokkinsa pysäyttänyt Lanko nappasi kainaloonsa kuormaliinat ja lähti pelastamaan todellisessa hengenvaarassa ollutta noin 30-vuotiasta miestä. 

Boberg sitoi liinojen toisen pään kuorma-autoon, ja Lanko kietoi yhden liinoista ympärilleen, ettei liukuisi itse jyrkkää rinnettä mereen. Hän varmisti ensimmäisenä auton pysymisen paikoillaan kiinnittämällä yhden liinoista sen vetokoukkuun.

Norjalaismies oli Langon mukaan ymmärrettävästi peloissaan, sillä aallot nuolivat jo auton konepeltiä. Liinoilla itsensä turvannut Lanko avusti kuljettajan ulos autosta ja kaksikko pääsi kiipeämään liinoja hyödyntäen takaisin tielle.

Pelastuslaitos saapui paikalle noin varttia myöhemmin, mutta ammattipelastajien tehtäväksi jäi tällä kertaa vain auton vetäminen ylös.

Palkittiin sankarikuljettajana

Ammattina Sankari -kampanja palkitsi Langon viime marraskuussa 5 000 eurolla. Kampanjassa on huomioitu ansioituneita raskaan liikenteen ammattikuljettajia vuodesta 2011 lähtien.

Puolet summasta lahjoitettiin Lapin keskussairaalan lastenosastolle. Lanko ja Boberg päättivät lahjoituskohteen yhdessä.

– Olen asunut Rovaniemellä useita vuosia. Lisäksi poikani asuu siellä yhdessä äitinsä kanssa. Tuntui hyvältä pystyä auttamaan entistä kotiseutua. Olimme myös Lilliannen kanssa yhtä mieltä siitä, että ne kaikkein pienimmät ja heidän perheensä kaivannevat apua ja tukea eniten.

"Toimimme vain siten, miten on opetettu"

Vaikka tapauksesta on kulunutkin jo yli vuosi ja vaaratilanne oli ohi nopeasti, kertoo Lanko yhä muistelevansa tapahtunutta.

– Työni vuoksi ajan samaa tietä edelleen paljon. Kyllähän se tapaus palaa mieleen joka kerta, kun ohitan paikan, mutta vain hyvässä mielessä. Olen iloinen, että kaikki meni hyvin eikä kukaan loukkaantunut tai menettänyt henkeään.

Lanko sanoo yllättyneensä kiitosten ja positiivisen palautteen määrästä. Harteille soviteltua sankarin viittaa Lanko on kuitenkin pitänyt hieman outona.

– Toimimme omasta mielestämme vain siten, miten on opetettu eli pidimme silmät auki liikenteessä ja huolehdimme sekä muista että itsestämme, hän kertoo ja muistuttaa, ettei koskaan voi tietää, milloin itse saattaa tarvita apua liikenteessä.

Lue myös:

    Uusimmat