Mainos

Rekkakuski Otto auttoi viikon ojassa ollutta venäläiskuskia – "Ilme kertoi, että tarpeeseen tuli"

Lappeenrantalainen Otto Laapio on palkittu sankarikuljettajapalkinnolla. Laapio pysähtyi auttamaan tien sivussa jumissa ollutta venäläistä rekkakuljettajaa.

Vuosittain jaettavan Ammattina sankari -kuljettajakampanjan pääpalkinto on 5000 euroa ja se jaettiin viime perjantaina. 

25-vuotias ammattilaiskuski huomasi elokuussa valtatie 13:lla Savitaipaleella venäläisrekan ajaneen ojaan. Laapio ajoi ohi ensimmäisen kerran maanantaina ja useana muunakin päivänä. Laapio huomasi, että rekan luona käyskenteli välillä mies ja arveli miehen olevan kuljettaja.

– Hänellä ei kuitenkaan näyttänyt olevan hätää, eikä hän mitenkään minulle viittoillut tai muutoinkaan. Ajattelin, että hän odottaa apua joltakin maanmieheltään, jonka on paikalle kutsunut, kertoo Laapio, joka työskentelee kuljettajana Koneurakointi Aki Sammalisto Oy:ssä.

Perjantaina tilanne oli yhä sama, ja tällöin Laapio päätti toimia. Olihan kuski ollut jo viisi arkipäivää autonsa kanssa ojassa.

– Ajoin muutaman kilometrin päähän lähimpään kauppaan ja ostin sieltä ruokaa, vettä ja muita tarvikkeita. Vein avustuskassini kuljettajalle, jotta hän pärjäisi ennen kuin hänen kollegansa saapuisivat, Otto Laapio kertoo.

Laapio kuvailee MTV Uutisille, että apu otettiin "slaavilaiseen tapaan" vastaan.

– Ilmeestä näki, että tarpeeseen se tuli, mutta venäläiset ovat usein sellaisia, että vaikka apua tarvitseekin, niin ei sitä ihan helpolla näytetä, Laapio kertoo.

Poliisi kävi paikalla jo maanantaina

Samalla ammattikuljettaja soitti hätäkeskukseen. Siellä oltiin Laapion mukaan ihmeissään siitä, että venäläinen kuski oli yhä siellä. Poliisi oli käynyt kolaripaikalla jo maanantaina.

– He olivat luulleet hänen pyytäneen ja saaneen hinausapua jo samana päivänä. Kun sitten viikonlopun jälkeen siitä jälleen ohi ajoin, olivat viranomaiset nostaneet rekan tielle ja kuljettaja oli viimein jatkanut matkaansa.

Pääpalkinnon pokannut Laapio toimi palkintoraadin mukaan esimerkillisesti, kun pysähtyi. Tiedotteen mukaan Ammattina sankari -kampanjan tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta.

Vuosittain järjestettävään kampanjaan ja siihen liittyvään kilpailuun saa osallistua kaikki Suomessa asuvat raskaan kaluston ammattikuljettajat. 5 000 euron pääpalkinnosta puolet annetaan voittajalle ja puolet ohjataan hänen osoittamaansa kotimaiseen hyväntekeväisyyskohteeseen.

Laapiolla on jo kohde selvillä. 

– Lahjoitan palkintosumman Kaspelille, eli Kaakkois-Suomen Pelastusalanliitolle ja nimenomaan nuorisotyöhön. Nuorisotyöhön siksi, että pienten lasten isänä nuorisotyö on lähellä sydäntä ja itse taas olen ollut mukana vapaapalokuntatoiminnassa reilusti yli 10 vuotta, mies perustelee valintaansa. 

Kilpailun järjestävät Bridgestone Finland Oy yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.