Sanat Jokereista kaikuvat kuuroille korville – Petteri Sihvonen: "Älä minulta kysy, kysy Jari Kurrilta!"

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen kirjoittaa pettyneenä Jokereiden tilanteesta. Jokereita ei näy, ei kuulu, vaikka peli kaukalossa toimii hyvin.

Minua harmittaa lätkäjätkänä kaikkien osapuolten takia. Jokerit pelaa voittavaa, hyvää pelikirjalätkää Lauri Marjamäen johdolla – mutta ketä se kiinnostaa? Ei juuri ketään.

Jos Jokerit olisi ihminen, se ei olisi sentään ei-toivottu ihminen, persona non grata, mutta aivan näkymätön tapaus se joka tapauksessa olisi.

Suomalaisesta jääkiekkovinkkelistä katsoen Jokereiden merkitys ja arvo kotimaiselle lätkälle alkaa lähennellä nollaa. Törmään joka kausi uusiin ja uusiin ihmisiin, jotka olivat ennen Jokereiden kannattajia. En voi auttaa, vastaan rehellisesti noille entisen suosikkiseuransa jättäneille ihmisille. Käsillä oleva tekstikään ei auta mitään, tämä on vain surullisen kuvaus, missä mennään.

On valtava kontrasti seurata rinnan SM-liigan erästä kaikkien aikojen mielenkiintoisinta syksyä ja varjojen maille painuvaa KHL-Jokereita. Jokerit on hiipunut liki kokonaan siimekseen, josta sitä ei näy, ei kuulu. Samaan aikaan yleisö palailee hiljalleen SM-liigaan, jossa nuoret ja vähän vanhemmatkin pelaajat pelaavat liioittelematta erästä elämänsä syksyä.

Kertoo paljon KHL-Jokereiden kiinnostavuudesta ja markkina-arvosta, että Viasat jätti Jokereiden otteluiden televisioinnin useamman kauden jälkeen. Pitkään näytti jopa siltä, ettei välttämättä mikään TV-yhtiö näytä joukkueen otteluita tällä kaudella. Näin ei sentään lopulta käynyt, ja seuraankin pistokokein Jokereiden otteluja, mutta seuraamisessani on valju maku.

Olisin todella suonut Jokereiden hyvin pelanneille pelaajille ja hienosti valmentaneille valmentajille Ilmalan Arenassa koronakurimuksen jälkeen helsinkiläisten laajemman ja suuremman mielenkiinnon. Arena – se taidetaan kirjoittaa nykyään yhdellä e:llä, Arena – on tunnetusti paikka, jossa kunnolliseen pelaamisen fiilinkiin voi päästä vasta jollakin 7 000 katsojalla, jos sekään riittää.

Jokereiden voittoputket ja voitot joistakin KHL:n suurseuroista menevät aivan hukkaan, kun niitä ei voida jakaa sen entisen laajan yhteisön kesken, joka oli Jokereiden takana vuosikymmeniä, joka itse asiassa oli yhtä kuin Jokerit. Tuossa merkityksessä Jokerit on liki lakannut olemasta.

Jokerit on ja pysyy KHL:ssä. Se on surullista. Kun Jokerit viimeksi uudisti jatkosopimuksensa KHL:n kanssa, lakkasin melko pian elättelemästä ja hellimästä suurta toivettani Jokereiden paluusta SM-liigaan.

On aivan selvää, että liikemies Harry Harkimo teki valtavan virheen viedessään Jokerit KHL:ään. Kyse on eräästä kaikkien aikojen mokasta suomalaisessa huippu-urheilussa. Toisaalta se oli hänen henkilökohtainen ratkaisunsa, ehkä jopa pakkorako. HIFK:lle ei olisi koskaan voinut käydä samoin. Jokereiden vahvuus ja heikkous kumpusi yhden pääomistajan asetelmasta, ja lopulta heikkous johti onnettomiin seurauksiin.

Jopa Kalervo Kummola on tainnut katua, että "päästi" Jokerit KHL:ään. Miten hän sen olisi estänyt, sitä en tiedä. Espoon Bluesin tien KHL:ään hän kuitenkin ilmeisesti torppasi.

Yhtä kaikki, olisin kuitenkin valamassa jonkinlaista ymmärrystä – ehkei sentään anteeksiannosta tarvitse puhua – muun suomalaisen jääkiekkoilun puolelta Jokereiden ratkaisulle siirtyä KHL:ään.

Ei Jokereita 2014 lähtien tietenkään aiottu ajaa tällä tavalla pienuuteen ja mitättömyyteen, ei silloin ollut mitään näköaloja siitä, että Venäjän ulko- ja sisäpolitiikka johtavat Krimin valtaukseen. On aivan selvää, että Harkimo ja kumppanit tuskin olisivat Jokereita päästäneet venäläisten käsiin, jos monet hankalat ulkojääkiekkoilulliset Venäjän asiat olisivat olleet tiedossa.

Nyt on realismia, ettei KHL:stä tule vahva eurooppalainen sarja, jota pelattaisiin muissakin pääkaupungeissa kuin Moskovassa ja Helsingissä. Helsingin osa tässä leikissä on aika karu. Ei puhettakaan, että mukana olisivat Tukholma, Praha, Berliini tai Bern. Tylyä ja ongelmallista on, ettei muiden kuin Jokereiden poissaolo KHL:stä ole pelkästään jääkiekkoilullinen asia, se on kuormaksi kukkuran: poliittinen fakta.

Sanonpahan vain, ettei Jokereiden kuuluisi pelata KHL:ssä.

Mutta kenelle tuon sanon? "Pääomistaja" Jari Kurrilleko? Vai venäläisille "omistajatahoille", jotka taitavat olla kanssani jyrkästi eri mieltä?

Kun sanon, ettei Jokerit kuuluu KHL:ään, sanani kaikuvat kuuroille korville.

Mieleni tekisi väkisinkin kirjoittaa tähän loppuun tunnelmoiden, millaista se olisi, jos Jokerit ja HIFK… tai Jokerit ja TPS… tai Jokerit ja Kärpät… mutta en kirjoita!

Ehkä sen verran kuitenkin osoitan suivaantuneisuuttani, että päätän tämän tekstini avoimeen kysymykseen Jari Kurrille:

Jari, mitä minä seuraavan kerran sanon, kun tässä aivan pian taas näinä kuukausina joku Jokereiden entinen kannattaja taas nyppää minua hihasta ja pettyneenä nieleskellen kysyy, että oletko Sihvonen kuullut mitään Jokereiden paluusta SM-liigaan?

Kysy Kurrilta! taidan vastata. Älä minulta tuollaisia kysele, kysy Jari Kurrilta.

Lue myös:

    Uusimmat