Sihvonen: Karjala-turnaus saisi jäädä näyttelemättä – "Nyt paljastan, mitä erään suomalaisen KHL-pelaajan isä kertoi minulle"

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen pohtii eri kanteilta tällä viikolla pelattavaa Euro Hockey Tourin perinteistä Karjala-turnausta. Mitään kovin hyvää kirjoitettavaa Sihvosella ei aiheesta ole.

Oma kantani on, ettei Karjala-turnausta olisi tänä vuonna tullut järjestää ollenkaan. Miksi näin, se selviää jäljempänä.

Samaan hengenvetoon teen selväksi, annan sanani, Euro Hockey Tour eri turnauksineen on nauttinut aina suosiotani. Se on yksi suomalaisen jääkiekkoilun 2000-luvun tärkeitä kulmakiviä, jolle toivon yltyleensä hyvää ja raitista jatkoa, jahka päästään koronapandemian pinteestä.

Ja toki nyt täytyy toivoa, että kaikki menee hyvin, kun tässä hankalassa koronaolosuhteessakin turnaus näköjään pelataan kuten aina isänpäivän aikaan.

Ensin hyvät uutiset. Alkavassa turnauksessa saa Leijona-tulikasteensa noin tusina nuoria suomalaisia liigapelaajia. Heille pääsy maajoukkueeseen on upea juttu. Yhden haaveen ja tavoitteen täyttyminen.

Seuraava niin ikään melko hyvä uutinen liittyy välillisesti myös näihin nuoriin pelaajiin, joita päävalmentaja Jukka Jalonen kera parin vanhemman konkarin (Tapparan kova luuta Jukka Peltola ja HIFK:n maailmanmestari Jere Sallinen) valitsi Leijonien kokoonpanoon kovinkin tasapuolisesti eri seuroista. Voisi puhua melkeinpä kristillisestä tasajaosta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vain Lukkoa Jalonen rokotti neljä pelaajan verran ja JYPiä kolmen. Kaksi pelaajaa on Tapparasta, KooKoosta, Jukureista, Ilveksestä ja HPK:sta. Kuudesta liigajoukkueesta valittiin yksi pelaaja ja ainoastaan SaiPasta ja Sportista ei valittu ketään.

Jalonen harjoitti viisasta sovittelupolitiikkaa ja valoi öljyä laineille ryöstämällä – kyllä, sanon ryöstämällä – vain vähän ja sittenkin tasapuolisesti melkein kaikilta seuroilta. Sisäpiiritietojeni mukaan liigaseurat eivät tässä tilanteessa olisi halunneet antaa melkeinpä ainuttakaan pelaajaansa turnaukseen, turnauksen jälkeiseen koronakaranteeniin ja ylipäätään koronariskin alle.

Ymmärrän liigaseuroja. Aina en ole viime vuosina ymmärtänyt, kun tätä samaa vääntöä on enenevässä määrin käyty – ilman koronan tuomaa negatiivista lisää.

Nyt kun asetun seurojen nahkoihin, on todella helppo oivaltaa, että niiden sietokyky kaiken ylimääräisen murheen kanssa on nollassa. Erään urheilujohtajan sanat kertovat kaiken: ”Kyllä Jääkiekkoliitolla rahaa on, seuroilla ei ole, koko turnaus olisi pitänyt perua.”

Väliin huomautan siitä, että jos olen seurannut tarkasti eri medioita, oudoksun, miksi päävalmentaja Jukka Jalonen – olkoonkin, että hän on tätä nykyä myös huippu-urheilujohtajan puolikas – on joutunut tai peräti halunnut esiintyä julkisuudessa puolustamassa Karjala-turnausta. Ja kommentoimassa Venäjää, joka löi viisaasti aivan läskiksi ilmoittamalla, että heiltä turnaukseen osallistuu U20-maajoukkue. No, taisi siellä olla jokin kommentti myös toimitusjohtaja Matti Nurmiseltakin. Nyt Jalonen saa tuta, että vaikka hän on Leijonakuningas Suomessa, se ei paina yhtään mitään venäläisten vaakakupissa.

Vaan onhan se hyvä kaikkien kannalta, etteivät venäläiset KHL-pelaajat tule Karjala-turnaukseen. Nyt, kun asia on jo hieman jäähtynyt, paljastan, miten erään suomalaisen KHL-pelaajan, siis pelaajan, joka ei pelaa Jokereissa, isä kertoi minulle, että koronan suhteen meno oli alusta asti täysin villiä syksyllä käytännössä jokaisessa KHL-seurassa. Ajattelivat, kuulemma, että kyllä nuoret urheilijat mokomasta koronasta selviävät, menköön läpi kaikkien pelaajien.

Mistä pääsenkin oman ajatukseni ytimeen. Vaikka Helsinkiin ollaan kai luomassa jonkinlainen kupla testauksineen koronaa vastaan eri maiden joukkueiden osalta, joka tapauksessa jäällä kohtaavat pelaajat neljästä erilaisesta valtiosta ja yhteiskunnasta, mitä tulee koronasuhtautumiseen ja tilanteeseen. Tätä näytelmää ei olisi mikään välttämättömyys näytellä tässä kohtaa globaalin pandemian vallitessa.

On työ ja tuska ja vähän niin ja näin pyörittää ammattimaista sarjajääkiekkoilua juuri nyt. Sen päälle ei niin välttämättömän maajoukkueturnauksen pelaamisessa on jonkinlainen väkisinmakaamisen maku, mielestäni.

Joo, varmasti on niin, että sponsorit ja televisiosopimus velvoittavat liittoa. Niiden priorisointia on helppo sekä ymmärtää että olla ymmärtämättä.

Karjala-turnauksen jääkiekkoilullisella annilla en viitsi näin ennalta kovin paljoa päätäni vaivata ja lukijan kallista aikaa viedä. Leijonat pelaa tyypillisellä Moskovan turnauksen kokeilujoukkueen pelaajamateriaalilla ja Venäjä tuo juniorinsa kehiin. Siinä se.

Lue myös:

    Uusimmat