Samsung lähettää Nokialle satoja miljoonia euroja

Samsungin Nokialle maksamien patenttikorvausten tason määrittelyssä on viimein saatu odotettu päätös. Samsung maksaa jatkossa korkeampia korvauksia Nokian patenttien hyödyntämisestä.

Yhtiöt olivat antaneet patenttikorvausten tason Kansainvälisen kauppakamarin kansainvälisen välitystuomioistuimen määriteltäväksi sovittuaan ensin Samsungin lisensoivan jatkossakin tiettyjä Nokian patentteja viiden vuoden ajan vuoden 2014 alusta alkaen vuoden 2018 loppuun.

Nokia on jo aiemmin kirjannut Nokia Technologies -yksikkönsä tuloihin Samsungin korvauksia. Nyt Nokia kertoo, että vuoden 2015 viimeisen neljänneksellä Technologies-yksikön liikevaihto on noin 400 miljoonaa euroa. Tämä tarkoitaa Nokian saavan Samsungilta noin 200 miljoonan takautuvan lisäkorvauksen aiemmin kirjattujen lisäksi vuosilta 2014 ja 2015.

– Riippumattoman välimiesmenettelyn käyttö on hyvä ja tunnustettu menettelytapa patenttilisensseihin liittyvien erimielisyyksien ratkaisemiseksi, ja jatketun sopimuksen perusteella Nokialle maksettavat lisäkorvaukset ovat tervetulleita, toteaa Nokia Technologies -liiketoimintaryhmän johtaja Ramzi Haidamus.

– Odotamme uusia yhteistyömahdollisuuksia Samsungin ja muiden yhtiöiden kanssa niin langattoman viestinnän lisensoinnissa kuin muillakin teknologian aloilla.

Kokonaisuudessaan vuodelta 2015 Nokia Technologiesin liikevaihto yltää noin 1,02 miljardiin euroon. Yksikön liikevaihto koostuu käytännössä kokonaan patentti- ja teknologialisensoinnista muille alan yrityksille.

Kun otetaan huomioon Samsungin uusi maksutaso, tuottaa Technologies-yksikkö Nokian mukaan jatkossa 800 miljoonan euron vuosiliikevaihdon nykyisillä sopimuksilla, ilman kertakorvauksia tai tulevia muutoksia.

Nokia jatkaa keskusteluja Samsunginkin kanssa, sillä sekään ei vielä lisensoi kaikkia Nokian patentteja uudenkaan ratkaisun myötä.

– Nokia jatkaa keskusteluja Samsungin kanssa muista relevanteista patenttiportfolioistaan ja teknologioistaan, todetaan tiedotteessa.

Markkinat olivat odottaneet kurssireaktion perusteella Samsungilta enemmänkin rahaa Nokian suuntaan. Asiasta tiedottamisen jälkeen tänään Nokian osake on 10 prosentin laskussa Analyytikkoarvioissa rajua kurssiromahdusta pidetään kuitenkin selvänä ylilyöntinä.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja