Sampo Kaulasen kaupalla nelinkertainen kate kilpailijoihin verrattuna – yritys ui veloissa roimasta "Lapin lisästä" huolimatta

Miten kauppa käy, Sampo Kaulanen? 8:20
Sampo Kaulanen kävi kertomassa kuulumisiaan MTV:n Huomenta Suomessa.

Julkisuudessakin esillä ollut, julkkiskauppias Sampo Kaulasen pyörittämä Jounin kauppa takoo kovia katteita, mutta rypee edelleen veloissa. 

Ylläksen Äkäslompolon Jounin Kaupan kauppias Sampo Kaulanen tunnetaan lukuisista lehtiotsikoista ja tv-ohjelmista, mukaan lukien Diili, Huipulla tuulee sekä Lapin Sampo ja kauppiaan rouva. Hän käyttää itse ahkerasti myös sosiaalista mediaa, ja on hyödyntänyt sitä myös kaupan markkinointityössä.

WSOY julkaisi tuoreeltaan lisäksi elämäkerran Kaulasesta, jota Kaulanen oli mukana markkinoimassa Kirjamessuilla marraskuussa Helsingin Messukeskuksessa.

Mutta kuinka Jounin Kaupan viimeisin tilikausi sujui?

Kesäkuussa 2019 päättyneen tilikauden tilinpäätöksen mukaan yhtiön nettotulos näyttää pudonneen todella rajusti: 672 400 eurosta 8 800 euroon. Tuloksen putoaminen ei kuitenkaan johdu varsinaisen liiketoiminnan tuloksen romahtamisesta, vaan korkosuojauksen purkamisesta, josta aiheutui 706 800 euron tappio.

Yhtiön vahva kasvu kuitenkin hiipui viime tilikaudella. Liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 376 000 eurolla eli vain kolmella prosentilla, kun edellisvuoden kasvu oli 10,4 prosenttia. Vuoden 2019 liikevaihto oli 12,9 miljoonaa euroa, kun vuoden 2018 liikevaihto oli 12,54 miljoonaa euroa.

Vielä vuoden 2017 tilikaudella kaupan liikevaihto kasvoi yli 10 prosenttia edellisestä tilikaudesta ja tulos kymmenkertaistui tuolloin 302 000 euroon edellisvuoden 32 000 eurosta.

Kasvun taantuminen vaikutti myös yhtiön liiketulokseen, joka jäi lähelle edellisvuoden tasoa ja oli 1,15 miljoonaa euroa.

Lapinlisä kohdillaan, velkataakka painaa

Jounin Kaupassa katteet ovat kuitenkin edelleen kohdallaan, sillä liiketulosmarginaali on peräti 8,9 prosenttia, mikä vähittäiskaupan alalla on korkea.

Alan keskimääräinen liiketulos on vain 2,4 prosenttia, eli katetta kertyy lähes nelinkertaisesti verrattuna keskivertokauppaan. Jounin Kaupan lähellä ei ole vastaavia muita kauppoja, ja hinnoissa on nähtävissä ”paikallista lisää”.

Yhtiö ui silti edelleen raskaassa velkataakassa. Sen omavaraisuusaste on matala 14 prosenttia ja velkaantumisaste huikean korkea 512 prosenttia. Jounin Kauppa operoi siis edelleen todella raskaalla velkataakalla. Suuri velkalasti liittyy siihen, että yhtiö omistaa liiketilansa, jotka on hankittu velalla. Tavallisesti kaupat toimivat vuokratiloissa.

Korkeiden katteiden avulla yhtiö on kuitenkin pystynyt hoitamaan lainojaan, mutta velanhoitokyky on siitä huolimattakin kuitenkin vain tyydyttävä. Velanhoitokykyä mittaava nettovelat per käyttökate on 4,7, kun pankit edellyttävät yleensä alle neljän jääviä arvoja.

– Kiinteistöjen tasearvo on 8,5 miljoonaa euroa, joten velka kohdistuu käytännössä kiinteistöihin. Tämä on kuitenkin matalakatteisella kaupan alalla poikkeuksellisen iso velkapotti. Jotta velvoitteista selvitään, niin kauppa pitää käydä ja katettakin pitää syntyä normaalia enemmän, sanoo Kauppalehden analyytikko Ari Rajala.

Korkeasta velkaantuneisuudesta huolimatta omistajat ovat nostaneet osinkoa viime vuonna 100 000 euroa. Myös kuluvalta tilikaudelta on esitetty jaettavaksi 100 000 euroa osinkoa. Ennen vuonna 2018 alkanutta osinkojen nostoa yhtiö on jakanut osinkoa edellisen kerran vuodelta 2009.

Jounin Kaupassa tarvittiin enemmän työvoimaa kuluneella tilikaudella, sillä tilikauden aikana yhtiön palveluksessa oli keskimäärin 32 henkilöä työtuntien perusteella laskettuna, kun edellisellä tilikaudella henkilöstömäärä oli 27.

Jounin Kaupan toimintakertomuksessa yhtiö arvioi liikevaihdon tilikaudella 2019-2020 nousevan noin 13,2 miljoonaan euroon, ja tilikauden voitoksi muodostuvan 0,7 miljoonaa euroa. Jounin Kauppa aikoo panostaa valikoimaansa, somemarkkinointiin ja energiankäyttöön.

Jounin Kaupan hallitukseen kuuluvat Sampo Kaulasen lisäksi Sampo Kaulasen äiti Anne Kaulanen ja hallituksen puheenjohtajana toimiva Arto Harju-Autti sekä varajäsen Michele Murphy-Kaulanen, Sampo Kaulasen vaimo, joka toimii yhtiön toimitusjohtajana.

Lue myös:

    Uusimmat