Mainos

Sammon Storebrand-hankkeelle EU:lta vihreää valoa

Euroopan unionin komissio on alustavasti hyväksynyt finanssikonserni Sammon aikeet ostaa Norjan isoin vakuutusyhtiö Storebrand. Komissio ei katso kaupan toteutuessaan heikentävän kilpailua pankki- tai vakuutusalalla millään yhtiöiden markkina-alueella.

Vaikka Sammosta tulee Storebrand-kaupan toteutuessa myös Pohjoismaiden suurimman vahinkovakuutusyhtiön Ifin suurin omistaja, ei yhteenliittymä aiheuta huolta määräävästä markkina-asemasta. Komission laskelmien mukaan Storebrandin ja Sammon markkinaosuus nousee yli 15 prosenttiin ainoastaan muissa kuin henkivakuutuksissa . EU:n kilpailuviranomaisen analyysin mukaan Sampo kohtaa jatkossakin vakuutusmarkkinoilla sekä kansallisia että kansainvälisiä kilpailijoita.

EU:n alustava hyväksyntä ei ollut suuri yllätys, sillä norjalaislehdet ovat pitkin viikkoa raportoineet ennakkotietoja päätöksestä.

EU kiinnostunut Eta-määräysten täyttymisestä

Komissio antoi tämänpäiväisessä tiedotteessaan tukensa Sammon Norjan-kaupalle myös toisella tapaa. Siinä korostettiin EU:n seuraavan tarkoin sitä, että Norjan viranomaiset noudattavat Etan yrityskauppavalvonnan määräyksiä. Sammon kannalta kyse on jo melkein kohtalokkaaksi käyneestä norjalaisesta 90 prosentin omistussäännöstä, joka sotii Etan määräyksiä vastaan.

Sampo pääsi Storebrand-omistuksessaan kaupan ensimmäisen määräajan umpeutuessa 83,5 prosentin omistusosuuteen, mikä ei siis Norjan lakien mukaan riitä kaupan toteutumiseen. Euroopan talousaluesopimusta Etaa valvova viranomainen ESA on jo aiemmin katsonut Norjan säädösten rikkovan Eta-sopimusta. ESA on myös uhannut viedä Norjan asiassa oikeuteen.

Tarjous voimassa vielä kaksi viikkoa

Sampo tavoittelee käytännössä yhä 90 prosentin osuutta Storebrandin osakkeista, sillä sen jatkotarjous vakuutusyhtiön osakkeenomistajille on voimassa vielä kaksi viikkoa, elokuun 10:nteen.

Kiihkeimmin Storebrandin siirtymistä Sammolle vastustaa Norjan suurin pankki Den norske Bank, joka pystyi alkukesän aikana nostamaan siivunsa Storebrandista vajaaksi 10 prosentiksi. Maan suurimman vakuutusyhtiön siirtyminen ulkomaisen omistajan haltuun on herättänyt jyrkkää vastustusta myös Norjan johtavien poliitikkojen parissa.

Sampo pani Storebrand-hankkeensa vireille toukokuussa tarjoamalla yhdestä Storebrandin osakkeesta 75 Norjan kruunua eli 56,25 markkaa markkaa. Tarjouksen kokonaisarvo on noin 15,5 miljardia markkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.