Sama laji halvemmalla – näin säästät harrastuskuluissa

Syksyllä on aika aloittaa uusi harrastus! Näillä vinkeillä pääset kuntoon kuihduttamatta rahavarojasi.

Tekisikö mieli aloittaa uusi jumppa, palata lapsuuden lajin pariin tai oppia hauska liikuntamuoto? Kurssit ja kuntosalikortit voivat tulla tyyriiksi. Kokosimme eri harrastusten hintoja ja keksimme, miten tiukallakin budjetilla voi päästä kokemaan liikunnan iloja.

Jooga

Joogasta on tullut suosikkilaji, josta on tarjolla mitä erilaisimpia versioita. Joogatuntien hinnat vaihtelevat eri kaupungeissa, mutta esimerkiksi Helsingissä yksittäinen tunti voi maksaa jopa lähes 20 euroa. Kuukausikortillekin kertyy hintaa helposti satanen, ellei jopa reippaasti enemmän.

Saiturin jooga

Kokeile nettijoogaa, joka maksaa eri palveluissa noin 20 euroa kuussa. Saat ohjaajan opastusta ja säätät rahan lisäksi aikaa, kun sinun ei tarvitse erikseen lähteä joogasalille. Monet palvelut tarjoavat myös ilmaisen kokeilujakson, joka kannattaa hyödyntää ennen koko kuukauden treenejä.

Tässä esimakua ihan ilmaiseksi:

Tennis

Haluatko oppia antamaan pallolle kyytiä kuten Serena Williams? Esimerkiksi Smash Tennis tarjoaa pääkaupunkiseudulla kuuden tunnin peruskurssia hintaan 90 euroa. Vertailun vuoksi Tampereen Tennisseuran tunnit kustantavat seuran jäsenille 22 euroa.

Kitupiikin tennis

Pelaako joku kaverisi? Hienoa, hän voi opastaa sinut alkuun. Varaa kenttä itse silloin kuin sinulle sopii, mailan saa monesti lainaksi hallilta. Esimerkiksi Helsingissä Talin Tenniskeskuksessa kenttävuokra on 16-26 euroa ja mailan vuokra 2 euroa. Ei paha summa tunnilta, jos sitä on maksamassa kaksi tai useampi pelaaja. Mikäli saatte oman porukan kasaan jakamaan kentävuokraa, rahaa voi jäädä vielä opettajankin palkkaamiseen tunniksi tai kahdeksi. Tarkan euron treenari ottaa Youtube-videoista mallia oikean lyöntitekniikan opetteluun.

Kuntosali

Ehkä haluatkin kohentaa lihaskuntoa ja osallistua siinä sivussa muutamalle ohjatulle tunnille. Kuntosaliketjussa jäsenyys on järkevää vain, jos tulet oikeasti treenaamaan säännöllisesti. Esimerkiksi SATS Elixian hinnat ilman sitoutumista ovat kaupungista riippuen 74 -85 euroa kuukaudessa.

Pihtarin kuntosali

Kaupunkien liikuntavirastot pitävät yllä kuntosaleja, ja sellainen löytynee lähimmästä uimahallistasikin. Ne eivät mainosta ja näytä prameilta, mutta niillä saa hyvin hien pintaan ja lihakset koetukselle. Esimerkiksi Helsingissä, kaupungeista kalleimmassa, Töölön Kisahallin kuntosalilla voi käydä sydämensä kyllyydestä maksamalla 24 euroa kuukaudessa.

Onko työpaikallasi tai taloyhtiössäsi kuntosali? Mene sinne! Yllättävän paljon voi tehdä myös kotona jumppaamalla. Investoi alkajaisiksi vaikkapa käsipainoihin ja jumppakuminauhaan, jotka maksavat itsensä pian takaisin.

Hirvittääkö salille meneminen ilman Personal Traineria? Lunttaa tästä Mustan Barbaarin treenivinkit!

Juoksukoulu

Pääministerin harrastamisen myötä suomalaiset ovat innostuneet maratoneista ja triathloneista. Esimerkiksi Runner's High:n järjestämän juoksukoulun hinta kuudelta viikolta on 115 euroa, sisältäen oman kunto-ohjelman.

Juokse halvemmalla

Mene metsään lenkille. Se on ilmaista. Hintaa tulee vain juoksukengistä ja mahdollisesti musiikinkuunteluvälineistä. Mikäli kaipaat kannustusta, ota kaveri tai koira mukaan sparraamaan!

Ilmaisia vinkkejä juoksuharrastuksen aloittamiseen löydät vaikka täältä. Huomenta Suomen juoksukoulun opeilla pääset jyvälle tekniikasta:

Luistelu

Opi sirklaus ja piruetit! Esimerkiksi Helsingin Luistelijoiden aikuisluistelukoulu maksaa kaudelta halvimmillaan 170 euroa, sisältäen seuran jäsenmaksun.

Pihistelijän luistelu

Mikään ei kuitenkaan estä menemästä tekojääradoille, jotka pian taas avataan. Taidot ja kunto katttuvat kuin itsestään ja parhaimmillaan ilmaisiksi.

Tanssi

Tanssi ei ole harrastuksena kalleimmasta päästä. Tuntien hinta riippuu paljon paikasta ja tanssilajista. Esimerkiksi Helsingin Tanssiopistolla käytynä tunti viikossa kustantaa kuussa 49 euroa.

Tanssi edullisemmin

Myös Helsingin Työväenopisto tarjoaa erilaisia tanssilajeja, joita voit harrastaa koko kauden, jopa koko vuoden, 26-106 euron hintaan.

Todellinen saituri laittaa kotona musiikit soimaan ja pistää jalalla koreaksi: koreografiaa ei tarvitse saadakseen sykkeen koholle, ja halutessaan sellaisen voi kopioida vaikka suosikkibändin musiikkivideolta.

Muista myös nämä vinkit!

Välineiden hankinta on usein kallein osuus harrastuksen aloittamisessa, oli kyseessä sitten hiihto tai pyöräily. Hyväkuntoisia urheiluvälineitä kannattaa metsästää seurojen ilmoitustauluilta, netin kauppapalstoilta ja Sporttidivarista. Myy myös omat nurkissa turhaan pölyttyvät urheiluvälineet!

Netti on todellakin pullollaan ilmaisia ohjevideoita ja vinkkejä eri lajien saloihin. Monesti voit säästää myös kokoamalla oman porukan sen sijaan, että etsisit maksullista liikuntaseuraa. Entä jos sopisitte kavereiden tai kollegojen kesken, että käytte vaikka kerran viikossa kimpassa uimassa, potkimassa palloa tai yksityisellä sulkapallotunnilla?

Monet kuntosaliketjut ja liikuntaseurat tarjoavat kokeilukertoja ja tutustumistunteja ilmaiseksi tai alennetulla hinnalla. Tarkkaile tarjouksia ja käy kokeilemassa eri tunteja ja palveluntarjoajia tutustumiskäynneillä ennen salikorttiin haksahtamista. Saat tietää mistä maksaisit ja onko tunti hintansa väärti. Tutustumistunneilla ravaamalla voit saada kuukaudeksi monipuoliset ja kiinnostavat treenit ilmaiseksi!

Seuraa MTV Lifestyleä Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa!

Lue myös:

    Uusimmat