Oikean juoksutekniikan salaisuus – kiinnitä huomiota näihin seikkoihin

Moni on innostunut viime aikoina juoksuharrastuksesta ja juoksutapahtumia järjestetään tänä päivänä valtavan paljon. MTV Lifestyle otti selvää, kuinka jokainen voi hioa oman juoksutekniikkansa huippukuntoon.

Seikkailujuoksija Jukka Viljanen neuvoo jokaista juoksusta innostunutta luottamaan omaan juoksutyyliinsä, jos askel tuntuu kevyeltä ja lenkit sujuvat ongelmitta. Viljasen mukaan tarkkojen ohjeiden sijaan tärkeintä on kuunnella omaa kehoaan, kun tavoitteena on ottaa juoksuharrastus osaksi omia rutiineja - ja saada askel tuntumaan mahdollisimman keveältä.

– Juoksutekniikka on vähän sellainen juttu, että sitä pystyy tiettyyn pisteeseen saakka kehittämään, mutta  meillä on kuitenkin jokaisella oma luontainen tapamme liikkua ja juosta, Viljanen toteaa.

Juoksutekniikkaa voi hioa vähitellen

 

Moni poimii vinkkejä oikeanlaiseen juoksutyyliin asiantuntijoilta ja tavoittelee erityisen ryhdikästä juoksuasentoa. Viljanen muistuttaa, että uljas asento ei kuitenkaan ole kaikille se luontevin.

– Vaikka oma juoksutyyli ei näyttäisi ihan viimeisen päälle upealta ja uljaalta, mutta juoksu kulkee ongelmitta,  niin en lähtisi kauheasti muuttamaan sitä, Viljanen toteaa.

Jos hartiat jumiutuvat jatkuvasti tai juokseminen tuntuu ahkerasta treenaamisesta huolimatta hyvin raskaalta, kannattaa ensimmäiseksi kiinnittää huomiota siihen, missä kunnossa keskivartalon lihakset ovat. Vaikka Viljanen on itse intohimoinen juoksija, uskoo hän, että välillä lenkit olisi hyvä korvata tehokkaalla keskivartalotreenillä.

– Moni voisi ehkä jättää muutaman lenkin välistä ja tehdä sen sijaan lihaskuntoharjoituksia, koska suurimmalla  osalla juoksijoista akilleen kantapää on se, että keskikehon ja lantion alueen syvät  vatsalihakset eivät ole tarpeeksi hyvässä kunnossa, Viljanen toteaa.

Etenkin pidemmillä matkoilla keskivartalon lihasten merkitys juostessa korostuu.

– Puolimaratonilla tai maratonilla matkan loppupäässä huomaa hyvin, jos lihaskunto ei ole kohdillaan. Silloin juoksee helposti vain etureisien päällä, Viljanen kertoo.

Juoksukoulusta voi saada korvaamatonta apua Juoksuharrastuksen yleistyttyä ympäri Suomea on ryhdytty järjestämään juoksukouluja, joissa yhteisillä lenkeillä hiotaan osallistujien juoksutekniikkaa. Seikkailujuoksija suosittelee lämpimästi ottamaan osaa toimintaan sekä oman juoksutekniikan parantamisen että lenkkikavereiden löytymisen nimessä.

– Suosittelen juoksukouluja!  Suomessa sekä isoissa että pienemmissä kaupungeissa on tällä hetkellä erilaisia juoksukouluja ja siellä on paikalla usein  kohtuullisen hyviä valmentajia, jotka katsovat juoksuaskelta ja antavat vinkkejä, Viljanen vinkkaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja