Uusi ryhmä maahantulijoita saapui Raja-Joosepille aseman sulkeutuessa – MTV seuraa

Uusi ryhmä maahantulijoita saapui Raja-Joosepille 2:24
VIDEO: Tämä oli tilanne Raja-Joosepissa aseman sulkeutuessa sunnuntaina iltapäivällä.

MTV seuraa itärajan tilannetta tässä artikkelissa sunnuntaina 26. marraskuuta. 

Hallitus päätti keskiviikkona, että itärajan raja-asemista jätetään auki vain Suomen pohjoisin rajanylityspaikka Raja-Jooseppi ja kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetään sinne. Vartiuksen, Kuusamon ja Sallan rajanylityspaikat suljettiin ja sulku on voimassa 23. joulukuuta asti.

14.18: Pääministeri Orpo sulkemisaikaan saapuneista ihmisistä: Vastuu on Venäjällä

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi Raja-Joosepin sunnuntaista tilannetta Yle Radio Suomen Pääministerin haastattelutunti -ohjelmassa.

Orpon mukaan vastuu ihmisistä on Venäjällä, mikäli Suomen raja on mennyt kiinni. 

Suomen rajavartioviranomaiset paikan päällä tekevät Orpon mukaan viimeisen päätöksen siitä, että päästetäänkö maahantulijat Suomeen rajan sulkeuduttua. 

– Arvio tehdään paikan päällä, Orpo sanoo Ylellä. 

Suomi voi sulkea koko itärajan

Orpon mukaan Suomi voi kansallisen turvallisuuden nimessä sulkea itärajan. 

– Suomi saa tarvittaessa suljettua koko itärajan ja voi keskittää turvapaikanhaun tarvittaessa muualle, Orpo vahvistaa.

Orpo sanoo, että tällaisessa tilanteissa turvapaikanhaku voitaisiin keskittää esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentälle tai satamiin. 

Orpon kommentoi myös rajamenettelylain uudistamista. Pääministerin mukaan ihmisten palauttaminen Venäjälle on vaikeaa, vaikka laki olisi jo käytössä.

14.06: Uusi ryhmä maahantulijoita on saapunut Raja-Joosepille

MTV Uutisten paikan päältä raportoivan toimittajan Saara Rantasen mukaan henkilöt saapuivat Venäjältä juuri raja-aseman sulkeutuessa Raja-Joosepissa. Raja sulkeutui tältä päivältä kello 14.00.

– Päivä oli rauhallinen. Lapin rajavartiosto on toteuttanut valvontaa sekä rajanylityspaikalla että maastossa noin viisitoista minuuttia ennen rajan sulkeutumista, rajavartioston yliluutnatti Axel Rännäli kertoo paikan päällä median edustajille.

– Ennakkotiedon mukaisesti kolme turvapaikanhakijaa saapui Venäjän viranomaisten saattamana valtakunnan rajalle, josta henkilöt jatkoivat valtakunnan rajan yli polkupyörillä, hän kertoo.

Rännäli kertoo kaikkien kolmen turvaa hakeneen henkilön olleen miehiä. 

Paikan päällä Inarissa on tänään ollut noin 20 asteen kipakka pakkanen. MTV:n suorassa lähetyksessä näkyy, kuinka yksi Venäjältä rajan yli Suomeen tulleista henkilöistä kulkee kahden rajavartijan kanssa. Rantanen arvioi vartioiden saattavan henkilön koppiin, jossa SPR:n työntekijät tarkastavat tulijoiden terveydentilan ja tarjoavat heille lämmintä juotavaa. 

Juttua muokattu kello 14.44: Toimittaja Rantanen arvioi aiemmin, että tulijoita oli viisi. Rajavartiosto täsmensi myöhemmin lukumääräksi kolme.

11.22: Viisi rekkaa on jonottanut aamusta saakka Venäjälle pääsyä

Tilanne Raja-Joosepin raja-asemalla Inarissa on jatkunut rauhallisena, eikä paikan päältä tilanteesta raportoiva MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen ole havainnut uusien turvapaikanhakijoiden saapumista rajalle.

Rajavartiolaitoksesta kerrottiin MTV:lle, ettei tiedossa ole viitteitä uusista saapuvista ryhmistä. 

– Sen sijaan tässä on viisi rekkaa, jotka odottavat pääsyä Venäjän puolelle.

Rantasen mukaan suomalaisen, Lappeenrannasta toimivan kuljetusyhtiön rekat olivat jo paikalla odottamassa kymmeneltä aamulla, kun raja avattiin. 

Pakkasta Suomen pohjoisimmalla itäraja-asemalla on noin 20 astetta. 

8.22: Viime yönä ei saapunut uusia turvapaikanhakijoita

Viime yö oli itärajalla rauhallinen eikä Suomeen saapunut uusia turvapaikanhakijoita, kertovat rajavartiostot viestipalvelu X:ssä.

Hallitus on sulkenut päätöksillään kaikki itärajan raja-asemat Inarin Raja-Jooseppia lukuun ottamatta. Raja-Jooseppiin saapui eilen Venäjältä 55 ihmistä.

Raja-Jooseppi on jouluaaton aattoon asti ainoa paikka, josta henkilöliikenne pääsee kulkemaan Suomen ja Venäjän välillä. Myös kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty sinne.

Itärajan tapahtumia lauantaina 25. marraskuuta

15.15: Lindtmanin ehdotus: Jokaisesta rajanylittäjästä 100 000 euroa Ukrainan tukemiseen

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman ehdottaa Ylen Ykkösaamussa, että jokaista Venäjän ohjaamaa rajanylittäjää kohden laitettaisiin 100 000 euroa Euroopan rauhanrahastoon.

Euroopan rauhanrahastosta tuetaan Ukrainaa taistelussa Venäjää vastaan.

Lindtman sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina, että Suomi voisi keskustella järjestelystä Euroopan Unionin kanssa ja rahat voisivat tulla EU:lta tai EU-mailta.

– Jokaista Venäjän ohjaamaa rajanylittäjää kohden 100 000 euroa lisää Ukrainalle, Lindtman täräytti.

Hänen mukaansa näin voitaisiin lähettää Venäjälle viesti siitä, ettei se tällaisella toiminnalla onnistu tavoitteessaan.

14.30: Maahantulijat viedään Maahanmuuttoviraston osoittamaan vastaanottokeskukseen

Suomeen saapui viiden maan kansalaisia polkupyöriä taluttavana ryhmänä 1:19
Suomeen saapui viiden maan kansalaisia polkupyöriä taluttavana ryhmänä. (Kymmenen uutiset 25.11.2023)

Asemapäällikkö Kimmo Louhelaisen mukaan tulijat viedään pääsääntöisesti Oulun vastaanottokeskukseen. 

– Maahanmuuttovirasto määrittää osoitteen, johon kuljetus toteutetaan, Louhelainen selventää prosessia. 

Maahanmuuttovirasto tiedotti aiemmin tänään etsivänsä Oulun vastaanottokeskuksessa asuville ukrainalaisille seudulta muuta majoitusta, koska vastaanottokeskuksen tiloja tarvitaan turvallisuusviranomaisten työhön. 

Tiedotteen mukaan siirtojen syynä oli muutoksen Oulun vastaanottokeskuksen toiminnassa itärajan tilanteen takia.

14.25: Raja-Jooseppiin saapunut lauantaina 55 maahantulijaa

Raja-Joosepin rajanrajavartioaseman päällikkö Kimmo Louhelainen kertoo, että Suomeen on Venäjältä saapunut tänään 55 ihmistä. 

– Kello 12.04 rajan ylitti 55 potentiaalista turvapaikanhakijaa. Tähän mennessä kaikki, jotka ovat prosessin läpäisseet, ovat hakeneet turvapaikkaa, Louhelainen kertoo. 

Louhelaisen mukaan Suomeen saapuneet lauantaina saapuneet ovat Jemenin, Intian, Syyrian, Marokon ja Algerian kansalaisia. Yli 90 prosenttia saapuneista on miehiä. 

– Pääsääntöisesti nuoria miehiä, Louhelainen tarkentaa. 

Rajavartioasemalla ollaan varauduttu uusiin tulijoihin myös sunnuntain osalta. 

– Olemme varautuneet suurempiinkin massoihin. Ei tosin ole mitään tietoa, että lähialueille olisi kasaantunut ihmisiä, Louhelainen kertoo. 

Asemapäällikön mukaan maahantulijat saapuivat Raja-Joosepin rajanylityspaikalle polkupyörillä, kuten on ollut tavanomaista tähänkin asti. 

Louhelainen kertoo, että tänään saapuneet tulijat olivat hyväkuntoisia. Sää on ollut tänään Inarissa leudompi, joten paleltumisia tai muita terveysongelmia, ei ole havaittu. 

Lue myös:

    Uusimmat