Salauskohu jatkuu – WhatsApp turhauttaa Yhdysvaltain oikeusministeriötä

Samaan aikaan kun Yhdysvaltain oikeusministeriö väittelee julkisuudessa Applen kanssa iPhone-puhelimissa käytetyn salauksen murtamisesta, valtion viranomaiset ovat kinanneet kulissien takana myös WhatsAppin kanssa.

The New York Times uutisoi lauantaina, että nimettömiltä lähteiltä saadun tiedon mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat käyneet keskusteluja siitä, miten WhatsApp-pikaviestimessä hyödynnettävään salaustekniikkaan tulisi suhtautua.

Viranomaiset ovat kinkkisessä tilanteessa, sillä käynnissä oleva rikostutkinta on ajautunut umpikujaan WhatsAppin salauksen takia. Liittovaltion tuomari on myöntänyt viranomaisille luvan tarkkailla rikoksesta epäillyn verkkoliikennettä, mikä on kuitenkin osoittautunut mahdottomaksi, sillä pikaviestimen viestiliikenne on salattua.

Päätöksiä tapauksen jatkosta ei ole toistaiseksi tehty, mutta on mahdollista, että Facebookin omistama WhatsApp yritetään saada murtamaan sovelluksensa salaus oikeuden päätöksellä.

Salauksen takia pattitilanteeseen päätynyt tapaus ei ilmeisesti liity terrorismiin, kuten Applen ja FBI:n välisessä kiistassa San Bernardinon ammuskelijan iPhonen salauksen murtamisesta.

WhatsApp-urkintaan liittyvä oikeuskäsittely on käyty suljettujen ovien takana, eikä tarkempia tietoja tapauksesta ole annettu julkisuuteen.

Ars Technica -teknologiauutissivusto arvioi, että Yhdysvaltain hallitus saattaa pyrkiä hyödyntämään WhatsAppin kohdalla samankaltaista strategiaa kuin Applen tapauksessa.

Liittovaltion tuomari on määrännyt Applen muokkaamaan FBI:n hallussa olevan iPhone-puhelimen käyttöjärjestelmää niin, että viranomaiset voisivat päästä käsiksi puhelimen sisältämään salattuun dataan.

Apple on kieltäytynyt yhteistyöstä viranomaisten kanssa, sillä yhtiö uskoo tapauksen johtavan pahimmillaan miljoonien iPhone-käyttäjien tietoturvan heikkenemiseen.

The New York Times kertoo, että WhatsApp on viime aikoina pyrkinyt vahventamaan sovelluksensa salausta sekä viestien että äänipuheluiden osalta.

Vuoden 2014 lopusta lähtien kaikki Android-laitteiden välillä lähetetyt WhatsApp-viestit ovat olleet end-to-end -salattuja, eli ainoastaan viestien lähettäjällä ja niiden vastaanottajalla on mahdollisuus lukea viestien sisältö. Edes sovelluksen takana olevalla yrityksellä ei ole pääsyä käyttäjiensä lähettämiin viesteihin. Applen iOS-puhelimiin WhatsAppin salaus saapui elokuussa 2015.

Yhdysvaltain oikeusministeriön tai WhatsAppin edustajat eivät ole suostuneet kommentoimaan väitteitä julkisuudessa. 

Lue myös:

    Uusimmat