Salama voi vaurioittaa sähkölaitteita kilometrien päähän

Ukkonen saattaa vaurioittaa kodin sähkölaitteita pitkienkin matkojen takaa, varoitetaan Suomen sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta. Salamaniskun aiheuttama ylijännite voi siirtyä sähkölaitteisiin sähkö-, tele- ja antenniverkon välityksellä useita kilometrejä, jolloin vaarassa ovat erityisesti tietokoneet ja modeemit.

Salamanisku voi aiheuttaa laitevaurioiden ja ylimääräisten kustannusten lisäksi käyttökatkoksia. Verkosta tulevia ylijännitteitä vastaan voi kuitenkin suojautua.

-Asunnon sähkö- ja puhelinverkkoon asennettavat ylijännitesuojat ohjaavat rakennukseen tulevat ylijännitteet maahan niin, etteivät ne ehdi vahingoittaa laitteita, kertoo sähkö- ja teleurakoitsijaliiton tekninen johtaja Sinikka Hieta-Wilkman.

Sähkökeskuksen yhteyteen voi sijoittaa laitteita, jotka suojaavat koko asuinrakennuksen sähköverkkoa suurilta purkausenergioilta. Herkkiä laitteita varten asennetaan erikseen ylijännitteen vahingot estävät kojesuojat. Puhelinverkkoon yhteydessä olevat laitteet, kuten modeemit, suojataan erikseen puhelinverkon kautta mahdollisesti tulevilta jännitepiikeiltä.

Suoralta salamaniskulta voi suojautua vain rakentamalla asuinrakennukseen erillisen ukkossuojauksen. Tätä tarvitaan vain alueilla, joilla ukkostaa erityisen paljon.

Liiton mukaan asuinrakennuksen ukkossuojaus maksaa muutamista sadoista euroista muutamiin tuhansiin euroihin.

Asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä on mahdollisuus saada 60 prosentin verovähennys, jonka enimmäismäärä on tänä vuonna 1150 euroa veronmaksajaa kohden.

(MTV3-STT)

12:13

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja