Salaliittoteoreetikot ja rokotevastaiset nousevat jälleen barrikadeille Saksassa "suurta salaliittoa vastaan" – protesteihin odotetaan tuhansia

Faktat koronaviruksesta: Tartuntaa ei voi estää viinaa juomalla, valkosipulia syömällä tai 5G-mastoja polttamalla 1:24
Video: Koronavirusmyyttejä

Saksaan odotetaan tänään tuhansien ihmisten koronarajoitteita vastustavia protesteja. Protesteja on määrä järjestää muun muassa pääkaupunki Berliinissä ja Münchenissa.

Aiemmissa protesteissa on ollut mukana niin salaliittoteoreetikkoja kuin rokotevastaisia ihmisiä. Mukana on ollut myös esimerkiksi juutalaisvastaisia tahoja.

Mielenosoittajien agenda on ollut varsin sekava. Protestoijat ovat vastustaneet liikkumisrajoitusten lisäksi muun muassa koronarokotetta, joka on vasta kehitteillä.

Vastustuksen syiden taustalla on ollut kirjavia salaliittoteorioita: osa uskoo, että rokote oltaisiin pakottamassa kaikille väkipakolla, osa uskoo että koko koronan taustalla on salajuoni, jossa Microsoftin perustaja Bill Gates pyrkisi takomaan koronarokotteella rahaa itselleen.

Mielenosoittajia yhdistää epäluulo, Saksan äärioikeisto tukee protesteja

Myös Saksan äärioikeistopuolue AfD on avoimesti tukenut protesteja. Sen mukaan mielenosoitukset ovat kansalaisten perusoikeus.

Mielenosoituksissa on ollut mukana laaja kirjo ihmisiä niin oikealta kuin vasemmalta äärilaidalta, sanoo antisemitismiin ja salaliittoteorioihin erikoistunut tutkija Jan Rathje Deutsche Welle-kanavalle.

– He liittoutuvat yhdessä valtaapitäviä ja niin sanottua "suurta salaliittoa vastaan", hän sanoo.

Protestit ovat saaneet myös tukea Youtube-videoista, jossa on esitelty erilaisia villejä näkemyksiä niin koronan hoidosta kuin salaliittoteorioita.

Salaliittoteoriat voivat tuntua vetoavilta etenkin niille ihmisille, joiden on vaikea käsittää viruksen konseptia tai joilla ei ole lähipiirissä ketään sairastunutta, arvioi rasismin vastaisen työn asiantuntija Miro Dittrich.

Valtaosa saksalaisista tukee rajoitteita

Saksan hallitus on ollut huolissaan protesteista ja niiden kasvusta.

Protesteissa on aiemmin rikottu koronaviruksen vuoksi asetettuja kokoontumisrajoituksia ja turvavälejä. Osa protesteista on myös muuttunut väkivaltaisiksi.

Valtaosa saksalaisista kuitenkin tukee rajoituksia. Kantarin tekemän kyselyn mukaan 74 prosenttia saksalaisista tukee rajoituksia, kertoo Local-lehti.

Vaikka tyytyväisyys Saksan hallitukseen on noussut koronakriisin aikana, Spiegel-lehden teettämän kyselyn mukaan yksi neljästä saksalaisesta ymmärtää kuitenkin myös mielenosoituksia.

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierilla oli selkeä näkemys protesteista.

– Vaikka en ole lääketieteen harjoittaja, uskaltaisin todeta, että epämukava ja vaivalloinen kasvomaski on parempi käyttää kuin foliohattu, hän sanoi.

Saksan hallituksen antisemitismin vastaisen työn komissaari Felix Klein on kuvannut protesteja kuitenkin erittäin vaarallisiksi.

– Ne heikentävät luottamusta demokraattista valtiota kohtaan ja muodostavat säiliön, jossa niin juutalaisvastaiset kuin holokaustin kieltäjät voivat toimia yhdessä ihmisten kanssa, joilla on erittäin hämärä asenne.

Lue myös:

    Uusimmat