Saksojen yhdistymisestä 10 vuotta

Saksojen yhdistymisestä on tänään kulunut tasan kymmenen vuotta. DDR:n osavaltiot liittyivät osaksi Saksan liittotasavaltaa 3. lokakuuta 1990, vain vajaa vuosi Berliinin muurin murtumisen jälkeen.

Saksalaiset juhlivat Berliinin muurin murtumista vuonna 1989


Saksojen yhdistymisen 10-vuotista taivalta on tänään juhlistettu Dresdenissä järjestetyssä kansallisessa pääjuhlassa. Puheissa käsiteltiin Saksassa koettuja saavutuksia ja vaikeuksia ja vedottiin voimakkaasti EU:n laajentumisen ja siten Euroopan yhdistymisen puolesta.

Juhlapuheen pitänyt EU:n puheenjohtajamaan presidentti Jacques Chirac totesi Saksojen yhdistymisen tasoittaneen tietä koko maanosan yhdistymiselle. Tiellä on vielä vaikeuksia, ja myös EU:n on uudistuttava ennen laajentumista.

-Mutta vaikeudet eivät saa meitä koskaan luopumaan asettamastamme tavoitteesta: itäeurooppalaisten naapuriemme mahdollisimman nopeasta hyväksymisestä suureen eurooppalaiseen taloon, Chirac vakuutti.

Ranskan presidentti toisti Helsingin huippukokouksessa annetun lupauksen, jonka mukaan EU on valmis ottamaan uusia jäseniä viimeistään vuoden 2003 alussa. Tämän jälkeen Chirac osoitti sanansa EU:n jäseniksi haluaville maille:

-Älkää epäilkö päättäväisyyttämme, älkää pelätkö tulevaisuutta. Laajentuminen toteutuu ja se onnistuu. Me odotamme teitä kärsimättömästi.

Kehuja poissaolleelle Kohlille

Juhlintaa varjosti Saksassa jo etukäteen maan pääpuolueiden välille puhjennut kiista siitä, kenelle kuuluu kunnia yhdistymisen toteutumisesta. Ex-liittokansleri ja puolueensa lahjussotkuissa mainettaan tärvellyt Helmut Kohl jäi lopulta pois Dresdenin juhlasta.

Kohlin poissaolo ei jäänyt vaille huomiota, sillä lähes jokaisessa puheessa muistettiin suitsuttaa hänen ansioitaan kymmenen vuoden takaisissa tapahtumissa. Saksin osavaltion pääministeri Kurt Biedenkopf muistutti Kohlin Dresdenissä joulukuussa 1989 väkijoukolle pitämästä puheesta, joka lähetti viestin koko maailmalle: vielä 45 vuoden jaon jälkeenkin Saksan kansa haluaa elää yhdessä.

Myös presidentti Chirac halusi antaa julkisen tunnustuksen Kohlille, "joka jää historiaan suurena saksalaisena ja suurena eurooppalaisena". Saksan liittopresidentti Johannes Rau halusi panna pisteen saksalaisten keskinäiselle riitelylle.

-Huolimatta kaikista nykyisistä vastakkainasetteluista: Helmut Kohlin ansioita Saksan valtiollisen yhtenäisyyden suhteen ei mikään voi tärvellä, hän sanoi.

Yhdistyminen oikea ratkaisu

Saksan demokraattisen tasavallan (DDR) ensimmäinen ja viimeinen vapailla vaaleilla valittu pääministeri Lothar de Maiziere muistutti puheessaan yhdistymisen mullistavasta vaikutuksesta itäisen Saksan alueella. Vain joka kymmenes itäsaksalainen on nyt samassa ammatissa ja samalla työpaikalla kuin vuonna 1989. Yhdistymisprosessi oli nopea ja monesti kivuliaskin, mutta:

-Saksojen nopealle yhdistymiselle - nyt näemme sen selvemmin kun koskaan - ei ollut olemassa yhtään järkevää vaihtoehtoa, eikä juuri kukaan halua vakavissaan takaisin aiempaan. De Maizieren mukaan läntisessä Saksassa asuneet pitivät itseään neljän vuosikymmenen ajan sinä kansanosana, joka eli vapaudessa.

-Mutta onko se todellista vapautta, kun osa omasta kansasta ei elä vapaudessa ja kun perheet ja ystävät on erotettu toisistaan? Lännessä liian monet olivat sopeutuneet (Saksan) jakoon, de Maiziere sanoi.

Dresdenin juhlassa ovat läsnä myös mm. presidentti Tarja Halonen, Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright ja Ruotsin pääministeri Göran Persson. Kutsuttujen joukossa ovat myös useiden Itä-Euroopan entisten kommunistimaiden edustajat.

Virallisten juhlien ulkopuolella Dresdenin kaduilla on vallinnut vallitsi täysiverinen saksalainen markkinatunnelma: olutta, makkaraa ja musiikkia.

10-vuotispäivän juhlinta jatkuu vielä illalla Hannoverin Expo 2000 -maailmannäyttelyssä, missä Saksan hallitus järjestää juhlavan vastaanoton näyttelyssä vietetyn Saksa-teemapäivän päätteeksi.
(MTV3-STT)
Kari Lumikero raportoi yhdistymisjuhlista (Huomenta Suomi 3.10.).

Lue myös:

    Uusimmat