Mainos

Saksassa kokeillaan puhtaan hiilivoiman tuottamista

Maailman ensimmäinen lähes puhdasta energiaa tuottava hiilivoimala on käynnistetty Saksassa. Energiateollisuus puhuu vallankumouksesta, ympäristönsuojelijat silmänkääntötempusta.

Sembergissä Itä-Saksassa sijaitsevan ruskohiilivoimalan hiilidioksidista on saatu koekäytössä talteen 99 prosenttia. Talteen otettu hiilidioksidi nesteytetään ja pumpataan maanalaisiin varastoihin odottamaan jatkokäyttöä esimerkiksi jäähdytysaineena.

Pilottivoimalan rakentaneen Vattenfallin pääjohtaja Lars G. Josefsson pitää hanketta harppauksena kohti täysin puhdasta hiilivoimaa.

"Vaarallinen silmänkääntötemppu"

Saksalaisten ympäristönsuojelijoiden mielestä kyseessä on vaarallinen ja kallis silmänkääntötemppu, jolla puhdistetaan enemmän hiilivoiman ja voimayhtiön mainetta kuin ilmaa.

Robin Wood -ympäristöjärjestöä edustavan Daniel Häfnerin laskujen mukaan käytössä oleva tekniikkaa nostaa hiilivoimaloiden omaa energiankulutusta 20-30 prosenttia.

Ympäristönsuojelijat varoittavat myös vaarasta ihmisille ja eläimille, jos ilmaa painavampaa hiilidioksidia vuotaa putkista tai varastosta ihmisten ilmoille.

Vihreät pelkäävät, että kyseessä on pelkkä vippaskonsti, jolla pidätellään silmätikuksi joutunutta kasvihuonekaasua hetki piilossa.

Maailman luonnonsäätiön WWF:n Saksan-osasto ja ympäristöjärjestö Germanwatch eivät ole yhtä epäluuloisia. Ne toivovat, että Vattenfallin kokeilu tuottaa käyttökelpoisen mallin hiilidioksidipäästöjen rajoittamiseen.

Kaksi uutta voimalaa vuoteen 2015 mennessä

Vattenfallin kokeilu kiinnostaa saksalaisia, sillä Saksan itäosien maaperässä on runsaasti ruskohiiltä, ja maahan on suunnitteilla 20 uutta kivi- ja ruskohiilivoimalaa.

Yhtiö aikoo rakentaa vuoteen 2015 mennessä kaksi samanlaisella tekniikalla toimivaa 500 megawatin koevoimalaa. Toinen niistä tulee Saksaan ja toinen Tanskaan.Vattenfallin tavoitteena on saada hiilidioksidipäästöjen minimointiin tähtäävä tekniikka suurimuotoiseen käyttöön 2020 mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.