Mainos

Saksan valtiovarainministeri erosi

Saksan hallituksen johtomiesten riita on päätynyt valtiovarainministerin eroon. Valtiovarainministeri Oskar Lafontaine on pyytänyt eroa, ja liittokansleri Gerhard Schröder on hyväksynyt eronpyynnön.

Liittokansleri Schröderin ja valtiovarainministeri Lafontainen kiista on koskenut lähinnä verotusta ja ydinvoimasta luopumista. Liittokansleri Schröder ennätti jo antaa ymmärtää, että hän eroaa, jos Lafontaine ei lähde. Lafontainen ero ministerin virasta syöksi viisi kuukautta vallassa olleen keskustavasemmistolaisen hallituksen sisäpoliittiseen kriisiin. Kiistoista huolimatta Lafontainen ero näytti olevan yllätys myös liittokansleri Gerhard Schröderille. Schröder pahoitteli Lafontainen tekemää päätöstä ja kiitti hänen työpanostaan.

Liittokansleri vakuutti, että hallitus on yhä vakaa Lafontainen erosta huolimatta. Schröder antoi lyhyen lehdistölausunnon myöhään torstai-iltana. Hän sanoi ehdottavansa Lafontainelle seuraajaa jo perjantaina.

Hallituksessa mukana oleva vihreät yritti torstai-iltana vähätellä eron merkitystä. Puoluejohtaja Gunda Röstelin mukaan se ei "merkitse mitään hallituksen kannalta".

Sosiaalidemokraattinen puolue hätäistuntoon

Lafontaine eroaa myös Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen johdosta. Sosiaalidemokraattisen puolueen johto kokoontuu keskustelemaan Lafontainen eron aiheuttamasta hallituskriisistä perjantaiaamulla.

Euron kurssi lähti nousuun

Euron kurssi lähti jyrkkään nousuun New Yorkin pörssissä sen jälkeen kun tieto Lafontainen erosta tuli julkisuuteen. Lafontainen piti tulla vierailulle Suomeen maanantaina. Pääministeri Paavo Lipponen ei kommentoinut eroa torstai-iltana.
(MTV3-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.