"Saksan Selänne" elää toista NHL-unelmaansa – lyttää Jukka Jalosen tavoitteen: "Lähes mahdotonta"

Jukka Jalonen on puhunut jo pitkään siitä, että hänen tavoitteensa on tehdä jonain päivänä valmennustyötä NHL:ssä.  Onko Jalosen puheissa realismin häivääkään? Los Angeles Kingsin saksalainen apuvalmentaja Marco Sturm avasi MTV Urheilun haastattelussa, miten vaikeaa eurooppalaisen valmentajan on murtautua NHL-maailmaan.

Jalosen NHL-tavoite nousi jälleen esiin, kun Columbus Blue Jacketsia seuraava toimittaja Aaron Portzline väläytti The Athleticissa Jalosta yhdeksi vaihtoehdoksi John Tortorellan korvaajaksi.

NHL-historia tuntee vain kaksi Euroopassa kiekko-oppinsa saanutta päävalmentajaa: Alpo Suhonen (Chicago Blackhawks) ja Ivan Hlinka (Pittsburgh) Penguins aloittivat työnsä molemmat vuonna 2000.

Jos maailman parasta sarjaa on tahkottu parikymmentä vuotta ilman eurooppalaista päävalmentajaa, voi olettaa, ettei ainakaan mitään massaryntäystä ole ihan heti tulossa.

Eurooppalaisista apuvalmentajistakin saa vain lyhyen jonon. Yksi heistä on Los Angeles Kingsin apuvalmentaja Marco Sturm.

"Koen olevani onnekas"

Sturm muistetaan parhaiten suorituksistaan NHL-pelaajana. ”Saksan Selänne” pelasi NHL:ssä San Jose Sharksin, Boston Bruinsin, Los Angeles Kingsin, Washington Capitalsin, Vancouver Canucsin ja Florida Panthersin paidassa yhteensä 14 kautta.

Sturm sanoi MTV Urheilun haastattelussa, ettei hän uransa aikana suunnitellut suuremmin valmennusuraa, mutta asiat tapahtuivat nopeasti uran loputtua DEL:in Kölnissä vuonna 2013.

– Tuntuu vähän samalta kuin pelaajana, joka päivä on hauska tulla hallille. Koen olevani onnekas, nautin työstäni, Sturm sanoo Team-puhelussa ja naurahtaa, kuten monta kertaa muutenkin haastattelun aikana.

Onnekas kyllä, mutta pelkällä Rouva Fortunan vipuvarrella ei NHL-valmentajaksi pääse.

Iso noste Saksan yllätyskisoista

Sturm on siitä harvinainen eurovalmentaja, että hän aloitti seuravalmennusuransa NHL:stä. 

Sturm aloitti valmentamisen 2015, ja Saksan maajoukkueiden koutsaamisen lisäksi hän sai kokemusta managerin tehtävistä.

Pyeongchangin olympiakisoissa tapahtui jotain maagista, joka nosti saksalaisen kiekkomaailman polttopisteeseen. Hän johti Saksan maajoukkueen koko turnauksen finaaliin, jossa Venäjä oli lopulta parempi.

Sturmin NHL-paikka avautui lokakuussa 2018, kun Los Angelesi Kingsin päävalmentaja John Stevens sai kenkää. Sturm nimitettiin osaksi väliaikaisen päävalmentajan Willie Desjardinsin tiimiä.

– Asiat ovat tapahtuneet nopeasti. Ehdottomasti olympiahopea on auttanut minua valmentajaurallani.

Mutta onhan Jalosellakin kansainvälistä menestystä?

Juttu jatkuu kuvan alla

"Minulla on hyvät yhteydet"

Sturm suhtautuu kunnioittavaan sävyyn Jalosen tavoitteeseen ja kehuu häntä valmentajana, mutta samalla saksalaisella on realistinen näkemys eurooppalaisvalmentajien asemasta Pohjois-Amerikassa.

– Pelasin NHL:ssä niin pitkään, että tapasin paljon ihmisiä. Minulla on hyvät yhteydet. Ymmärrän sen nyt, että uuden valmentajan on lähes mahdotonta saada mahdollisuutta täällä. Sekin auttaa, että olen asunut Yhdysvalloissa pitkään.

Sturm tunsi hyvin pelaaja-ajoiltaan Kingsin pitkäaikaisen suurpelaajan Rob Blaken, joka on työskennellyt seuran GM:n roolissa vuodesta 2017 asti. 

Sturm sanoo, ymmärtävänsä, etteivät eurooppalaisvalmentajat ole NHL-päättäjien listalla kärjessä.

– Luottamus pitää ansaita, se on iso juttu. Minut palkanneet sanoivat, että he luottavat minuun ja tietävät, että millainen persoona olen.

"Columbus voi olla ainoa joukkue"

Jalosella on tilillä monen muun saavutuksen lisäksi kaksi maailmanmestaruutta. Jos NHL-joukkueisiin valittaisiin absoluuttisesti maailman parhaat valmentajat, Jalonen olisi isolla todennäköisyydellä mukana.

Jalonen on palkannut Pohjois-Amerikkaan oman agenttinsakin selvittelemään työmahdollisuuksia.

– Kyse ei ole siitä, että millainen valmentaja hän on. Uskon, että Columbus voi olla ainoa joukkue, joka hänet palkkaa.

Sturmin mielestä menestyksekäs ura Euroopassa ei takaa mitään Pohjois-Amerikassa.

– Ehkä alempien sarjojen tai apuvalmentajan työn kautta voisi jotain aueta.

Hivenen vihreämpää valoa saksalaispersoona näyttää ruotsalaiselle Rikard Grönborgille, joka on Jalosen tapaan hinkunut jo pitkään NHL-tehtäviin. Tätä nykyä hän valmentajaa Sveitsin Zürichiä.

– Grönborg tuntee ihmisiä Pohjois-Amerikasta, mikä auttaa sisääntuloa.

Juttu jatkuu kuvan alla

"Todella paljon on vanhaa koulukuntaa"

Portzline nosti artikkelissaan Jalosen lisäksi Blue Jacketsin tuleviksi valmentajavaihtoehdoiksi Gerard Gallantin ja Kevin Dineenin. Toimittaja epäili, ettei edes suomalaisyhteys riitä paikan saamiseen.

Kekäläinen on aina korostanut pelaajavalinnoissaankin, että passin kansi ei ratkaise mitään. Kekäläinen tuntee Jalosen tarkkaan, mutta hän valitsee tehtävään tasan tarkkaan parhaan vaihtoehdon.

Jalkapallon kulttuuri on sikäli erilainen, että esimerkiksi Valioliigassa on paljon valmentajia eri puolelta maailmaa. NHL:ssä pidetään tiukemmin kiinni vanhoista periaatteista.

– Jokainen tuo omat ihmisensä mukaan, minkä takia jotkut valmentajat ovat olleet NHL:ssä iät ja ajat. Uudet nimet ovat saaneet jalansijaa vähän enemmän, mutta todella paljon on vielä vanhaa koulukuntaa, Sturm sanoo.

Sturmin omat asiat ovat tällä hetkellä hienosti, hänenkään tulevaisuutensa Kaliforniassa ei ole niitattu ikuisiksi ajoiksi. Omistajaporras ei välttämättä katso hyvällä, että Kings on jäämässä sivuun pudotuspeleistä kolmantena kautena peräkkäin.

Haaveiletko itse päävalmentajan tehtävästä NHL:ssä?

– Vaikea sanoa, että onko se haave. Teen kuitenkin joka päivä töitä sen eteen, että olen valmis, jos se joskus tapahtuu.

Lue myös:

    Uusimmat