Tuomo Ruutu tyrmää Suomessa sitkeästi eläneen NHL-myytin

Tuomo Ruutu avaa vastuualuettaan NHL-seura Florida Panthersin apuvalmentajana 0:46
Tuomo Ruutu avasi vastuualuettaan Florida Panthersin apuvalmentajana MTV Urheilun haastattelussa 2022.

Florida Panthersin apuvalmentajan Tuomo Ruudun mielestä suomalaisuus ei ole este, jos haluaa NHL-päävalmentajaksi. Oikeat ihmiset pitää kuitenkin tuntea.

Tuomo Ruutu, 40, on kokenut miesten jääkiekkoliiga NHL:ssä kaksi värikästä kautta Florida Panthersin apuvalmentajana.

Päävalmentaja Andrew Brunetten johdolla Panthers ylsi runkosarjan ykköseksi 2022. Paul Maurice puolestaan luotsasi miamilaissikermän päättyneellä kaudella loppuotteluun, josta Vegas Golden Knights jatkoi mestaruusparaatiin.

– Finaalipaikka ei tullut helpoimman kautta, Ruutu muistelee STT:n haastattelussa.

Panthers ylsi pudotuspeleihin kuukausien mittaisella kirillä vain täpärästi. Sitten joukkue hämmästytti kampeamalla tieltään kolme ennakkoon vahvempana pidettyä vastustajaa – Bostonin, Toronton ja Carolinan.

– Vaikeudet tekevät vahvemmaksi. Olemme pelaajien ja valmennuksen kanssa puineet läpi, kuinka paljon joukkue kasvoi, Ruutu myhäilee.

– Monet totesivat pystyneensä puskemaan omaa rajaa korkeammalle, varsinkin playoffseissa, Ruutu jatkaa.

Ruutu pelasi NHL:ssä 12 kaudella. Runkosarjaotteluita hyökkääjälle kertyi 735, joissa tehopisteiksi kirjattiin 146+200, mikä summaa keskiarvoksi mukavat 0,47 pistettä per peli.

– Entisenä laita- ja keskushyökkääjänä keskityn hyökkääjien pelaamisen ja hyökkäyspelaamisen yksityiskohtiin. Paljon tulee henkilökohtaisia keskusteluita ja videoiden katselua pelaajien kanssa, Ruutu perkaa rooliaan.

Lisää suomalaisvalmentajia

Suomalaisvalmentajat NHL:n vaihtopenkin takana ovat harvinaisuus. Alpo Suhonen debytoi Winnipeg Jetsin valmennusryhmässä kahden kauden verran 1989–90 ja 1992–93. Suhonen myös maistoi lyhyesti päävalmentajan pestiä, kun Chicago Blackhawks värväsi hänet vuonna 2000.

Ruutu tyrmää Suomessa sitkeästi eläneen myytin kansalaisuuden vaikutuksesta NHL-valmentajaksi pääsemiseksi.

– Kansalaisuus ei vaakakupissa paina. Totta kai tulee tietää oikeita ihmisiä ja pitää kontaktit olla kunnossa, mies arvioi reittiä NHL:ään.

Suomessa on puntaroitu, millaiset mahdollisuudet esimerkiksi Jukka Jalosella on edetä NHL:n valmennuspestiin.

Mikä merkitys on pelaajataustalla, paljonko NHL-kokemuksesta on etua? Nähdäänkö taalaliigassa vaihtoaitioissa lisää suomalaisia pikkutakeissaan?

– En ennusta mitään, mutta valmentajamäärän kasvu Pohjois-Amerikan ulkopuolelta ja Suomestakin on mahdollista, siinä missä aikoinaan eurooppalaisten pelaajien kasvanut osuus. Olen aina ollut sitä mieltä, että jokaisella on oma tiensä eteenpäin, Ruutu aprikoi.

– Ei ole yhtä reittiä tai oikeaa tapaa. Niitä on monia, oli roolisi mikä tahansa kentän laidalla tai kaukalossa. Mestaruuksia on voitettu monilla tavoilla ja kokonaisuuksilla, Ruutu täydentää.

Tunteet ja ympyrä

Tunteet ovat vahvasti mukana jääkiekossa. Vaihtoaitiossa viilipyttymäiseltä näyttävä Ruutu elää ja kokee edelleen vahvasti.

– Suurin ero on ehkä se, että pelaajana keskityin omaan tekemiseen. Nyt keskityn muiden suorituksiin. Sen on erilaista, mutta tunnelataus on sama, ja se heittelee suuntaan jos toiseen, Ruutu paljastaa.

Vaikka Ruutu ylsi NHL-peliurallaan vain kerran pudotuspeleihin, hän on pystynyt ammentamaan kosolti kokemastaan.

– Opastan usein, että "pelaa lätkää, älä ole töissä". Teroitan, että pelaamisen pitää olla myös hauskaa, Ruutu linjaa.

Tuomo Ruutu oli Chicagon ykkösvaraus vuoden 2001 draftissa, joka tapahtui Miamissa. Ruutua oli tapahtumassa vastassa ja avusti hänen silloinen pelaaja-agenttinsa Bill Zito. Nykyään Zito toimii Panthersin toimitusjohtajana, ja juuri hän palkkasi Ruudun seuraan.

– Jännästi ympyrä sulkeutui Floridassa. Olin (2001) nuori poika, ja asioita oli paljon edessä. Kaikki oli uutta. Vaikka meno on ollut välillä todellakin kovaa, olen pystynyt säilyttämään rentouden ja hetkessä elämisen, Ruutu naurahtaa.

Oikaisu: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Florida ylsi runkosarjan ykköseksi keväällä 2022 päävalmentaja Joel Quennevillen johdolla. Quenneville erosi Floridan päävalmentajan paikalta lokakuussa 2021, ja joukkueen väliaikaisena päävalmentajana toimi loppukauden ajan Andrew Brunette. Juttua päivitetty kello 10.27.

Lue myös:

    Uusimmat