Tesla-pomon sooloilu johti osakekaupan keskeyttämiseen – historian suurinta talouspaukkua enteilevää heittoa ei vedetty hatusta

0:53

Kaupankäynti Teslan osakkeilla keskeytettiin tiistaina yhtiön toimitusjohtajan erikoisen twiitin jälkeen. Myös USA:n arvopaperimarkkinoita valvova viranomainen on kiinnostunut tapauksesta. Teslan työntekijöille lähetetyssä kirjeessä avataan kohahduttaneen kommentin taustoja.

Pääkuvan video

Elon Musk esitteli Tesla Semin

Sähköautoja valmistavan Teslan toimitusjohtaja Elon Musk lähetti tiistaina paljon kohua aiheuttaneen twiitin, jonka mukaan hän suunnittelee vetävänsä yhtiön pois pörssistä 420 dollarin osakehintaan.

– Rahoitus on turvattu, hän lisäsi.

Muskin twiitin jälkeen Teslan kurssi kääntyi reilun seitsemän prosentin nousuun. Kaupankäynti Teslan osakkeilla vihellettiinkin poikki muutamaa tuntia ennen pörssin sulkemista.

Varsin optimistisella 420 dollarin hinnalla per osake, tulisi vetäytyminen maksamaan reilut 70 miljardia dollaria. Kyseessä olisi ylivoimaisesti historian suurin "buyout", sillä yhdysvaltalainen sähköyhtiö TXU Energyn poistuminen pörssistä vuonna 2007 maksoi "vain" 32 miljardia dollaria.

Paineita tehdä huonoja päätöksiä?

Teslan työntekijöille lähettämässään kirjeessä Musk avaa kohua aiheuttaneen kommenttinsa taustoja.

– Julkisena yhtiönä olemme alttiita osakkeemme arvon heilahtelulle, mikä voi olla valtava häiriötekijä työntekijöillemme, jotka ovat kaikki myös osakkeenomistajiamme, itse 20 prosenttia Teslasta omistava Musk kertoo.

Hän sanoo näkevänsä ongelmia myös vuosineljännesten mukaan elämisessä. 

– Meillä on paineita tehdä päätöksiä, jotka saattavat olla hyviä yhtä vuosineljännestä ajatellen, mutta eivät välttämättä pidemmän päälle.

– Julkisena yhtiönä oleminen tarkoittaa myös sitä, että monilla ihmisillä on tarve hyökätä meitä vastaan.

Muskin mukaan esimerkiksi hänen perustamansa SpaceX-yhtiö on operatiivisesti paremmin toimiva kokonaisuus, koska se on yksityisomistuksessa.

– Tämä ei tarkoita, että Teslankaan tarvitsisi olla ikuisesti yksityinen firma. Kun kasvumme on tulevaisuudessa rauhallisempaa ja ennakoitavampaa, voisi julkisessa listautumisessa olla taas järkeä.

Muskin temppu vaatii onnistuakseen osakkeidenomistajien hyväksynnän.

Viranomaiset kiinnostuivat twiitistä

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova Securities and Exchange Commission eli SEC kertoo selvittävänsä, perustuiko Muskin twiitti pörssistä vetäytymisestä ja turvatusta rahoituksesta todellisiin suunnitelmiin.

– Mikäli rahoitus on todellakin varma juttu, on siitä olemassa asiaa tukevia dokumentteja, New Yorkin pörssin entinen johtaja Thomas Farley kertoi Wall Street Journalille.

Viranomaisia kiinnostaa myös tapa, millä asiasta ilmoitettiin. Teslan hallituksen jäsenet ovat kuitenkin jo vahvistaneet, että Musk keskusteli asiasta heidän kanssaan ennen twiittiään.

SEC linjasi vuonna 2013, että julkiset yhtiöt saavat käyttää sosiaalista mediaa vastaavien uutisten kertomiseen, mikäli kyseinen toimintatapa on hallituksen tiedossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja