Saksan poliisi hajotti G8-mielenosoitusta kyynelkaasulla

Poliisi joutui turvautumaan myös vesitykkeihin saadakseen väkijoukon hajotettua. Illan mittaan mielenosoitukset ovat kuitenkin rauhoittuneet.

Teollisuusmaiden G8-kokousta vastustavat mielenosoitukset ovat jatkuneet tänään Saksassa.

Poliisin suluista huolimatta tuhannet ihmiset marssivat päivän aikana peltoja pitkin Heiligendammin kaupunkia ympäröivän turva-aidan liepeille kertomaan mielipiteensä teollisuusmaiden toiminnasta. Lopulta mielenosoittajat itse päätyivät pystyttämään tiesulkuja estääkseen valtuuskuntien pääsyn kokouspaikalle.

Tilanne äityi nopeasti räjähdysherkäksi, kun poliisi alkoi hajottaa väkijoukkoja vesitykeillä ja kyynelkaasulla. Viranomaisten mukaan he vastasivat vain mielenosoittajien kivienheittelyyn.

Illan mittaan protestoijat kuitenkin vetäytyivät muutaman kymmenen metrin päähän aidasta, ja tilannetta kuvailtiin rauhalliseksi.

Ilmastokysymys jakaa teollisuusmaita

Ympäristöteemat ovat hallinneet keskustelua johtavien teollisuusmaiden G8-huippukokouksen avajaisten alla. Valtionpäämiehet korostivat lausunnoissaan kukin vuorollaan päästövähennysten tärkeyttä ja globaalin yhteistyön ensisijaisuutta.

Itse kokouksessa uutta ilmastosopimusta ei todennäköisesti tulla sorvaamaan. Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin neuvonantaja Jim Connaughton sanoi, etteivät he voi sitoutua mihinkään pitkän tähtäimen tavoitteisiin ennen kuin muutkin maat saadaan sopimuksen piiriin.

- Emme ole käsitelleet asiaa esimerkiksi Kiinan, Intian, Brasilian, Meksikon tai Etelä-Afrikan kanssa, hän mainitsi. Saksan liittokansleri Angela Merkel on toivonut, että G8 pääsisi yksimielisyyteen selvistä tavoitteista ja päästörajoista.

Erimielisyyksistä huolimatta G8-maat kirjaavat Connaughtonin mukaan kuitenkin kokouksen loppujulistukseen pääperiaatteet toimenpiteistä ilmastonmuutosta vastaan. Uuteen ilmastosopimukseenkin on haluja aina presidentti Bushia myöten.

- Tuleeko sopimus? Vastaus on kyllä. Yhdysvaltain kanta on, että haluamme sen puolentoista vuoden sisällä, Connaughton sanoi.

Myös Britannian pääministeri Tony Blair korosti päästöjen vähentämisen tärkeyttä. Blairin mukaan olisi ensiarvoisen tärkeää saada uuteen sopimukseen mukaan tärkeimmät tekijät, kuten Yhdysvallat ja Kiina.

Viime päivät uutisotsikoita hallinnut amerikkalaisten ohjuspuolustusjärjestelmä jäi nyt vähemmälle huomiolle. Bush tyytyi toteamaan, ettei Venäjä ole uhka Euroopalle eikä se haudo hyökkäysaikeita.

G8-mellakka Saksassa 6.6 2007

Kokous starttasi virallisesti tänä iltana juhlaillallisella Heiligendammissa. Kokouksen viralliset tapaamiset alkavat hotellissa huomenna.

Johtajien väliset kiistat värittävät kokousta

Vaikka teollisuusmaiden G8-huippukokouksen asialista on pitkä, kokousmaiden päämiehet ovat varastaneet shown jo ennen sen alkamista. Saksan Heiligendammiin kokoontuu sekä väistyviä että vasta valtaan valittuja johtajia, joita yhdistävät asiat ovat vähissä.

Kokousta emännöivällä Saksan liittokansleri Angela Merkelillä on edessään kova haaste eripuraisten maailmanjohtajien näkemysten sovittamisessa.

- Maailmanpolitiikassa on käynnissä sukupolvenvaihdos, ja se näkyy selvästi Saksan kokouksessa, sanoi Francois Heisbourg Kansainvälisestä strategian tutkimuslaitoksesta (IISS).

Uutta verta edustaa Ranskan vastavalittu presidentti Nicolas Sarkozy, jonka odotetaan hämmentävän maailmanpoliittista soppaa edeltäjäänsä Jacques Chiracia voimakkaammilla kannanotoilla erityisesti Venäjän ja Yhdysvaltain suhteen.

Venäjän ja Yhdysvaltain välit kiristyivät jo ennen kokouksen alkua amerikkalaisten Eurooppaan suunnitteleman ohjuspuolustusjärjestelmän vuoksi.

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin osakkeet ovat laskussa myös Saksassa amerikkalaisten kieltäydyttyä tukemasta Saksan ilmastoaloitetta.

Johtajista ensimmäisenä siirtyy syrjään Britannian pääministeri Tony Blair, joka jättää tehtävänsä kuun lopussa. Myös presidentti Putin on sanonut astuvansa sivuun ennen ensi vuoden G8-kokousta.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat