Saksan hallitussopu nostaa Merkelin liittokansleriksi

Saksan poliittinen umpikuja on päättynyt. Sekä sosiali- että kristillisdemokraattien johto hyväksyi hallitusyhteistyötä koskevan sopimuksen tänään. Virallisten hallitusneuvottelujen odotetaan kestävän neljä viikkoa.

Gerhard Schröderin sosialidemokraatit ovat hyväksyneet kristillisdemokraattien johtajan Angela Merkelin valinnan. Näin Merkelistä tulee Saksan ensimmäinen naiskansleri. Puolueen selvä enemmistö hyväksyi sopimuksen kristillis- ja sosiaalidemokraattien yhteisestä hallituksesta.

Merkelin CDU-puolue asettui tukemaan hallitussopimusta, jonka Merkel neuvotteli yhdessä sisarpuolueen CSU:n johtajan Edmund Stoiberin, liittokansleri Gerhard Schröderin ja SPD:n johtajan Franz Münteferingin kanssa. Sosiaalidemokraattien johto oli hyväksynyt sopimuksen jo aiemmin päivällä.

Useiden eri lähteiden mukaan Schröder ei ole mukana uudessa hallituksessa. Sosialidemokraatit eivät ole kommentoineet hänen aikeitaan.

Liittopäivien on vielä hyväksyttävä Merkelin valinta

Sopimus merkitsee Merkelin nousua liittokansleriksi, kun taas sosialidemokraateille on tulossa kahdeksan hallituspaikkaa vastineeksi liittokanslerin paikasta, muun muassa tärkeät ulko-, valtiovarain-, oikeus- ja työministerin salkut. Myös kristillisdemokraatit ovat saamassa kahdeksan hallituspaikkaa. Kristillisdemokraattien CDU:n baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n johtaja Edmund Stoiberon nousemassa maan uudeksi talousministeri.

Merkelin valinta edellyttää myös maan parlamentin eli liittopäivien hyväksyntää. Parlamenttivaalit pidettiin Saksassa kolme viikkoa sitten. Hyväksyntä ei ole itsestään selvää, sillä monet sosiaalidemokraatit ovat vannoneet äänestävänsä häntä vastaan.

Uuden koalition hallitusohjelmaa koskevien neuvotteluiden odotetaan alkavan vasta ensi viikolla.

Nyt syntymässä oleva suuri koalitio on ensimmäinen koko maan tasolla 36 vuoteen. SPD ja CDU hallitsivat yhdessä vuosina 1966-69. Neljässä Saksan osavaltiossa sen sijaan on parhaillaan puolueiden yhteishallitus

(MTV3-AFP-Reuters-DPA)

(Seitsemän uutiset 10.10.2005)

Saksan uusi hallitus joutuu uudistamaan työlainsäädäntöä.

(Kauppalehden talousuutiset 10.10.2005)

Lue myös:

    Uusimmat