Saksalaiselta autojättiläiseltä ilouutisia Suomelle – satoja lomautettuja takaisin töihin, hihat kääritään kolmessa vuorossa

Näin Mersuja maalataan Uudenkaupungin autotehtaalla 3:14
Autotehtaan maalaamoon pääsee tutustumaan vain harvoin, mistä syystä korin maalausta pidetään yhtenä koko autonvalmistusprosessin salaisimmista vaiheista. Videolla nähdään, miten Mersuja maalataan Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa.

Uudenkaupungin autotehdas kasvattaa tuotantoaan. Taustalla on saksalaisen autojätin tekemä tilaus, joka kielii Suomessa valmistettavien automallien kysynnän kasvusta.

Valmet Automotiven Uudenkaupungin-autotehdas siirtyy kaksivuorotyöstä kolmivuoroon elokuun 24. päivä. Pelätty yhteistyön hiipuminen Daimlerin kanssa on enemmän huhua kuin todellisuutta.

Autotehdas keskeyttää kesäkuun lopussa alkaneet massiiviset, yli ­tuhannen henkilön lomautukset ja kutsuu takaisin töihin runsaat 500 lomautettua.

Valmet Automotiven viestintäpäällikkö Mikael Mäki sanoo, että valitettavasti tehdas ei pysty vielä tarjoamaan töitä kaikille kesäkuussa lomautetuille. Työtä on tarjolla Daimlerin tekemän tilausmäärän mukaisesti.

Muutos on nopea verrattuna kesäkuun tilanteeseen, jolloin autotehtaan tuotantoa vähennettiin ja 970 työntekijää sekä 98 toimihenkilöä lomautettiin toistaiseksi. Samalla Valmet Automotive arvioi, etteivät automarkkinat palaa koronaa edeltäneelle tasolle tämän vuoden aikana.

– Suomessa on paljon puhuttu nyt siitä, että meidän teollinen rakenteemme on jälkisyklinen eli koronan vaikutukset näkyvät teollisuudessa muita myöhemmin. Autoteollisuutta tämä arvio ei koske, koska meillä on kyse sekä palvelusta että kuluttajatuotteesta. Olemme ottaneet vastaan nimenomaan koronan ensi-iskut. Samoin on tehnyt autoteollisuus Ruotsissa ja muualla Euroopassa, Mäki sanoo.

Siksi autotehtaan tilausmäärien kasvu on positiivinen viesti Suomelle. Mäki ei voi kertoa tarkemmin Daimlerin tilanteesta, mutta selvää on, että Uudessakaupungissa valmistettavien Mercedes-Benzin A- ja GLC-mallien myynti on lähtenyt maailmalla kasvuun, koska tehtaan tuotantoa nyt kasvatetaan.

Takana ennätysvuosi

Uudenkaupungin-autotehdas on pärjännyt erinomaisesti Daimlerin omien tehtaiden rinnalla. Valmet Automotive joutuu kilpailemaan tuotannosta nimenomaan autojätin omia tehtaita vastaan, ei niinkään Magna Steyrin ja Nedcarin kaltaisten autojen sopimusvalmistajien kanssa.

Daimlerin lisätilaus kertoo paljon autotehtaan kilpailukyvystä ja joustavuudesta, sillä Euroopassa on massiivinen autoteollisuuden ylikapasiteettiongelma.

Valmet Automotive valmisti viime vuonna Uudessakaupungissa enemmän autoja kuin koskaan ennen. Hihnalta tuli ulos 114 000 Mercedes-Benzin A- ja GLC-mallia.

Lue myös:

    Uusimmat