Saksa Turkille: Uhkaukset rajojen avaamisesta pakolaisille eivät auta

Saksan mukaan uhkaukset eivät edistä EU:n ja Turkin pakolaissopimusta. Saksan kommentti viittaa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin uhkaukseen avata maan rajat pakolaisille Eurooppaan, jos EU keskeyttää Turkin jäsenyysneuvottelut.

– Me näemme EU:n ja Turkin sopimuksen menestyksenä kummallekin osapuolelle. Sopimuksen jatkaminen ajaa molempien etuja. EU seisoo sopimuksen takana ja toimii sen velvoitteiden mukaisesti. Uhkaukset kummaltakaan osapuolelta eivät auta, Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tiedottaja Ulrike Demmer kertoo.  

Demmer lisäsi, että ongelmiin tulee etsiä ratkaisua.

Merkel ajoi sopimusta

Maaliskuussa Turkin kanssa solmitulla sopimuksella on pyritty vähentämään ihmissalakuljetusta Eurooppaan. Vastaavasti EU on luvannut vauhdittaa Turkin jäsenyysneuvotteluita. 

Merkel oli yksi pakolaissopimuksen solmimisen vauhdittajista. Sopimus onkin vähentänyt turvapaikanhakijoiden tungosta EU:hun ja sen suurimpaan talouteen Saksaan.  

Viime vuonna Saksaan saapui lähes 900 000 turvapaikanhakijaa, minkä on katsottu lisänneen rasististen viharikosten määrää ja nostaneen Saksan populistisen oikeistopuolueen kannatusta. 

Ensi vuoden vaaleissa neljännelle kaudelleen pyrkivän liittokansleri Merkelin kannatusluvut ovat kuitenkin kohonneet hieman sen jälkeen, kun turvapaikanhakijoiden määrä vähentyi.

Lue myös:

    Uusimmat