Turkin ulkoministeri syyttää EU:ta Turkin nöyryyttämisestä

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu syyttää Euroopan unionia Turkin "nöyryyttämisestä" ja vaatii EU:ta sallimaan turkkilaisille viisumivapaan matkustamisen vastineeksi siitä, että Turkki auttaa Eurooppaa pakolaiskriisin hoidossa.

Cavusoglu kertoi näkemyksistään Bild-lehden haastattelussa.

EU:n ja Turkin suhteet ovat kiristyneet Turkin heinäkuisen vallankaappausyrityksen jälkimainingeissa. EU on kritisoinut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kovia otteita vallankaappausyrityksen jälkeen.

EU:n mukaan presidentin toimet saattavat rikkoa ihmisoikeuksia ja sitä myötä ehtoja, jotka viisumivapaudelle ja Turkin EU-jäsenyysneuvotteluille on asetettu.

Cavusoglun mukaan Eurooppa on vallankaappausyrityksen jälkeen pikemminkin "nöyryyttänyt kuin auttanut" Turkkia. Hänen mukaansa Turkki on ponnistellut täyttääkseen EU:n ehdot, mutta saanut palkakseen "vain uhkauksia, loukkauksia ja täyttä torjuntaa".

Cavusoglun mukaan EU:n on noudatettava omaa osuuttaan alkuvuonna neuvotellusta Turkin ja EU:n pakolaissopimuksesta eli sallittava viisumivapaus.

Viisumivapaus vaatii jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin hyväksynnän. Turkki on aiemmin sanonut, että jos viisumivapautta ei myönnetä syksyllä, maa luopuu pakolaissopimuksesta.

Lue myös:

    Uusimmat