Mainos

Erdogan uhkaa avata Turkin rajat pakolaisille Eurooppaan

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkaa avata maan rajat pakolaisille Eurooppaan. Erdogan puhui aiheesta sen jälkeen, kun EU-parlamentti kannatti eilen Turkin jäsenyysneuvotteluiden keskeyttämistä.

– Kuunnelkaa minua. Jos menette yhtään pidemmälle, rajat avataan. Pitäkää se mielessänne, Erdogan sanoi puheessaan.

Parlamentin äänestys ei ole oikeudellisesti sitova, mutta se voi lisätä poliittista painetta kiristää linjaa Turkki-suhteissa. Jäsenyysprosessin keskeytys on tehtävä EU:n puolella jäsenmaiden tai Euroopan komission aloitteesta.

Erdogan ehtikin lytätä parlamentin äänestystuloksen merkityksettömäksi jo keskiviikkona.

– Tällä äänestyksellä ei ole minkäänlaista arvoa, Erdogan sanoi.

Valtaosa EU-maista, Suomi mukaan lukien, haluaa jatkaa Turkin jäsenyysneuvotteluja. Tätä perustellaan sillä, että prosessin jäädyttäminen katkaisisi yhteyden Turkkiin ja ajaisi maata vain entistä kauemmas EU:sta.

Pakolaissopimus helpottanut tilannetta

Maaliskuussa Turkin kanssa solmitun pakolaisten palautussopimuksen mukaan Kreikkaan salakuljettajien avulla saapuvat palautetaan takaisin Turkkiin.

Jokaista palautettavaa syyrialaista kohti EU-maat ottavat Turkista toisen syyrialaisen laillista reittiä. Sopimuksen avulla ihmissalakuljetuksen määrä on saatu selvään laskuun.

Vastaavasti EU on luvannut vauhdittaa Turkin jäsenyysneuvotteluita. Turkki on uhannut lopettaa yhteistyön pakolaispolitiikassa, ellei se saa viisumivapautta EU-alueelle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.