Mainos

Saksa lykkää päätöstä EU-sopimuksesta

Saksan perustuslakituomioistuin on siirtänyt EU:n Lissabon-sopimuksen käsittelyä tuonnemmaksi. Tuomioistuimen mukaan sopimus ei riko perustuslakia, mutta sen mukaan Saksan lainsäädäntöä pitää uudistaa ennen sopimuksen hyväksymistä. Muutosta aletaan nyt valmistella pikaisesti parlamentissa.

- Perustuslaki sanoo "kyllä" Lissabonin sopimukselle, mutta samalla se edellyttää parlamentin oikeuksien vahvistamista kansallisella tasolla, summasi tuomari Andreas Vosskuhle.

Kymmenet parlamentaarikot olivat vaatineet oikeutta hylkäämään sopimuksen lainvastaisena. Liittopäivät on jo hyväksynyt sen.

Lissabonin sopimus on ratifioitu 23 EU-maassa 27:stä. Voimaan astuakseen se vaatii kaikkien maiden hyväksynnän.

Neljän maan vahvistusta odotetaan

Lissabonin sopimus vaati toteutuakseen vielä neljän maan ratifioinnit, Saksan ollessa niistä yksi. Muut maat ovat Irlanti, Tsekki ja Puola. Tsekin ja Puolan parlamentit ovat jo hyväksyneet sopimuksen, mutta niiltä puuttuu edelleen maiden presidenttien hyväksynnät.

Sopimuksen ratifioinnin kannalta kovin luu on Irlanti. Irlantilaiset kaatoivat sopimuksen viimevuotisessa kansanäänestyksessä, mutta maa järjestää uuden äänestyksen lokakuussa saatuaan vakuudet siitä, ettei sopimus uhkaa Irlannin abortti-, verotus- ja puolueettomuuslinjauksia.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.