Saksa laillistaa kannabiksen käytön ja hallussapidon

Milloin kannabikseen voi kuolla? THL:n oikeuskemisti vastaa 1:40
Katso myös: Milloin kannabikseen voi kuolla? THL:n oikeuskemisti Pirkko Kriikku kertoo.

Saksan parlamentti on hyväksynyt lakiesityksen, joka laillistaa kannabiksen käytön ja pienten määrien hallussapidon aikuisille.

Lakiesityksen puolesta äänesti 407 edustajaa ja vastaan 226, kertovat saksalaismediat Bild ja DW. Neljä edustajaa äänesti tyhjää.

Lehden mukaan lakiesitys sallii jatkossa aikuisille käytön ohella 50 gramman kannabismäärän säilyttämisen kotona ja 25 gramman kuljettamisen julkisilla paikoilla.

Laki astuu voimaan huhtikuun alussa. Kannabista on jatkossa laillista hankkia omaan käyttöön säänneltyjen kannabisyhdistysten kautta.

Myös pienen kannabismäärän kasvatus kotona sallitaan. Uusi laki sallii kolmen kannabiskasvin pitämistä kotona.

Poliisi sulkenut pössyttelyltä silmänsä

Saksan hallituskoalition mukaan uusi laki edistää kannabiksen vastuuntuntoista käyttöä. Kannabiskauppa on jatkossa tiukasti säädeltyä.

BBC:n mukaan joissain osissa Saksaa, kuten Berliinissä, poliisi on sulkenut jo ennen tätä usein silmänsä tupakoinnilta julkisella paikalla, vaikka kannabiksen hallussapito virkistyskäyttöä varten on ollut laitonta ja siitä on voitu nostaa syyte.

Uudistuksia ajavan terveysministerin Karl Lauterbachin mukaan huumeiden käyttö nuorten keskuudessa on lisääntynyt jo vuosia voimassa olevasta laista huolimatta.

Hän toivoo uuden lain vähentävän kannabiksen kauppaa mustassa pörssissä. Hänen sanoo haluavansa myös suojella tupakoitsijoita saastuneelta kannabikselta ja leikata järjestäytyneiden rikollisjengien tulovirtoja.

Kannabiksen ostaminen tulee olemaan vaikeaa

Kansanedustajien tänään perjantaina iltapäivällä hyväksymä laki on monimutkainen.

Kannabiksen polttaminen joillakin alueilla, kuten koulujen ja urheilukenttien läheisyydessä, on edelleen laitonta.

Markkinoita lisäksi säännellään tiukasti, joten huumeiden ostaminen ei ole helppoa.

Alkuperäiset suunnitelmat, joiden mukaan luvanvaraiset kaupat ja apteekit saisivat myydä kannabista, hylättiin, koska EU oli huolissaan siitä, että tämä voisi johtaa huumeiden viennin kasvuun.

Hallitus aikoo tulevina vuosina arvioida uuden lain vaikutuksia ja ottaa lopulta käyttöön kannabiksen luvanvaraisen myynnin.

Kysymys jakaa mielipiteitä

Kysymys kannabiksen osittaisesta laillistamisesta on jakanut mielipiteitä Saksassa. 

YouGov-kyselyn mukaan saksalaisista noin 47 prosenttia on ainakin osittain sen kannalla ja 42 prosenttia sitä vastaan. Lakiesitystä vastusti tiukasti suurin oppositiopuolue, kristillisdemokraattien CDU.

Lue myös:

    Uusimmat