Sveitsin pääkaupungissa harkitaan kokaiinin laillistamista

Sveitsin pääkaupungissa harkitaan kokaiinin laillistamista 1:55
Sveitsi on jätevesimittausten mukaan yksi Euroopan kärkimaista kokaiinin käytössä.

Sveitsin pääkaupungissa Bernissä selvitetään mahdollisuutta kokeilla kokaiinin myynnin laillistamista määräajaksi. 

Sveitsissä useat asiantuntijat ja päättäjät näkevät nyt kokaiinin käytön laillistamisen parhaana tapana taistella muun muassa huumekuolemia ja jengirikollisuutta vastaan. Nyt Sveitsin pääkaupungissa Bernissä selvitetään kokaiinin laillistamiskokeilun mahdollisuutta. 

Sveitsi on jätevesimittausten mukaan yksi Euroopan kärkimaista kokaiinin käytössä. Sveitsiläiskaupungeista Zürich, St. Gallen, Geneve, Basel ja Bern olivat kymmenen kärjessä eurooppalaisten kaupunkien vertailussa jäteveden kokaiinijäämistä vuonna 2022, uutisoi muun muassa brittimedia Telegraph.

Sveitsiläisen addiktiivisten lääkkeiden keskuksen Arudin johtavan psykiatrin Thilo Beckin mukaan Sveitsissä jopa viisi prosenttia väestöstä käyttää kokaiinia.

– Meillä on melko hyvää dataa jätevesitutkimuksista Sveitsissä ja tiedämme, että lukumme ovat maailmanlaajuisesti kärjessä. Noin viisi prosenttia väestöstä käyttää kokaiinia, mutta määrä ei ole kasvussa. Se on tasaantunut viimeisen viiden vuoden aikana, Beck kertoo.

Kokaiini on voimakkaasti addiktoiva huume

Esimerkiksi Espanjassa, Italiassa ja Portugalissa kokaiinin hallussapito ei ole nykyisin vankeudella rangaistava teko, mutta Sveitsi olisi käytön ja myynnin kokeilumuotoisellakin laillistamisella tiettävästi ensimmäinen maailmassa.

Eivätkä kaikki päättäjät ja tutkijat eivät ole innoissaan mahdollisesta laillistamiskokeilusta. Kokeilua vastustava psykiatrian tutkimuksen johtaja Boris Quednow Zürichin yliopistolta varoittaa kokaiinin addiktiivisuudesta.

– Kokaiini on voimakkaasti addiktoiva huume, yksi addiktoivimmista, mitä tiedämme. Sillä on myös monia sivuvaikutuksia muun muassa verenkiertoelimistölle, Quednow kertoo.

Laillistamiskokeilun puolesta puhujat näkevät muun muassa verohyötyjen lisäksi kokaiinin käytön turvallisempana laillistettuna.

– Laatu olisi kontrolloidumpaa ja voisimme ohjeistaa ihmisiä turvallisempaan käyttöön, Arudin johtava psykiatri Beck sanoo.

– Nyt kuka vain voi ostaa sitä kadunkulmasta, ja mielestäni sääntöjä olisi hyvä saada, geneveläinen, kokaiinia itse käyttänyt Leo sanoo.

Leo kertoo käyttäneensä kokaiinia aiemmassa parisuhteessaan. Hän pitää laillistamiskokeilua tervetulleena, sillä hän uskoo sen vähentävän huumeidenkäytön stigmaa muun muassa terveydenhuollossa. 

Kokaiinikokeilun uskotaan alkavan Bernissä aikaisintaan parin vuoden päästä, sillä päätös vaatisi lakimuutoksen kansallisella tasolla. 

Sveitsissä aloitettiin tänä vuonna jo kannabiksen laillisen myynnin kokeilu. Tulokset vaikuttavat mitä varmimmin kokaiinikokeilun etenemiseen.

Lue myös:

    Uusimmat