Saksassa aikuisten kannabiksen käytön salliva laki astuu voimaan

Kannabiksen osin laillistava laki astuu tänään voimaan Saksassa. Maan parlamentti hyväksyi mielipiteitä jakaneen lakiesityksen helmikuussa.

Kannabiksen kasvattaminen ja ostaminen on laissa rajattu ihmisille, jotka ovat asuneet Saksassa vähintään kuusi kuukautta.

Laki sallii kannabiksen käytön vain aikuisille ja asettaa tiukat rajat sille, kuinka paljon kannabista saa hallussaan pitää ja kasvattaa sekä missä ja milloin sitä saa käyttää. Esimerkiksi kotona saa kasvattaa korkeintaan kolmea kasvia per aikuinen, ja kannabiksen polttaminen on kiellettyä muun muassa koulujen ja päiväkotien sekä leikkikenttien läheisyydessä.

Ainoa laillinen tapa saada kannabista on joko kasvattaa sitä itse tai ostaa sitä niin kutsutusta kannabiskerhosta eli tiukasti säännellystä yhdistyksestä, jollaisia Saksassa on tarkoitus lähitulevaisuudessa perustaa.

Kerhoissa voi olla korkeintaan 500 jäsentä kussakin, ja yksi jäsen voi ostaa niiltä kuukausittain enintään 50 grammaa kuivattua kannabista. Alle 21-vuotiaille aikuisille grammamäärä on alhaisempi. Jäsenenä voi olla kerrallaan korkeintaan yhdessä kerhossa.

Kannabiksen kasvattaminen ja ostaminen on laissa rajattu ihmisille, jotka ovat asuneet Saksassa vähintään kuusi kuukautta. Rajoituksen tarkoituksena on lievittää oppositiopuolueiden esittämää huolta siitä, että laki lietsoo huumeturismia.

Saksassa on myös suunnitteilla kokeilu, jossa kannabista myytäisiin kaupoissa tai apteekeissa tietyillä alueilla.

Paljon kritiikkiä

Saksan hallitus on puolustanut arvosteltua lakia sanomalla sen vähentävän terveysriskejä verrattuna laittoman kannabiksen käyttöön. Monet terveysalan toimijat ovat kuitenkin kritisoineet lakia, ja siitä ovat valittaneet myös alueelliset viranomaiset, joiden tehtävänä on valvoa muutoksen toimeenpanoa.

Berliiniläisellä huumeklinikalla työskentelevä Katja Seidel sanoo uutistoimisto AFP:lle, että nykymuodossaan laki on katastrofi, koska se helpottaa kannabiksen saatavuutta ja normalisoi sen käyttöä erityisesti nuorten silmissä.

Oppositiossa olevan CDU:n puheenjohtaja Friedrich Merz on jo sanonut, että jos hänen puolueensa palaa valtaan vuoden 2025 vaalien jälkeen, se peruuttaa lain välittömästi.

Lue myös:

    Uusimmat