Mainos

SAK:n työvaliokunta: Pääomaverotusta kiristettävä

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n työvaliokunnan mielestä pääomaverotusta on kiristettävä pääomamarkkinoiden ja pörssikeinottelun hillitsemiseksi. Työvaliokunta toteaa, että talouskasvua ei pidä tukahduttaa perusteettomin budjetin lisäleikkauksin.

SAK:n työvaliokunnan mielestä on sen sijaan keskityttävä tasapainoista kasvua uhkaavien tuotantokapeikkojen torjumiseen, kuten työvoiman liikkuvuutta ja työllistymistä edistäviin toimiin. Valiokunnan mielestä pääomamarkkinoiden ja pörssin nykykehitys voi johtaa inflaatiokierteeseen ja keinottelun seurauksena rahamarkkinakuplien syntymiseen. Välitöntä talouden ylikuumenemisen uhkaa ei SAK:n mielestä ole.

Osinkotulot ja myyntivoitot listalla

SAK:n kiristyslistalla ovat osinkotulot ja myyntivoitot. Ekonomisti Ismo Luimula SAK:sta sanoo, että kysymys on ennen muuta periaatteesta eli puuttumisesta talouden siihen osaan, jossa häiriötkin ovat.

Luimulan mukaan täsmätoimia pörssin ja kiinteistömarkkinoiden hillintään on hyvin löydettävissä. Esimerkiksi yhtiöveron palautusjärjestelmä antaa osinkotulot nyt verottomina. Varainsiirtoveron laajennuksella voitaisiin verottaa myyntivoittoja myös pörssissä. Kysymykseen voisi Luimulan mielestä tulla myös pääomaverokannan yleinen nostaminen eli pääoma- ja palkkatulojen verotuksen välisen kuilun kaventaminen.

Asuntotuotanto apuun kapeikkoihin

Tuotantokapeikkojen torjumisessa SAK kannattaa työvoiman liikkuvuuden edistämistä mm. nostamalla työmatkakulujen verovähennysoikeutta. Myös omavastuuta olisi alennettava. Osavuotisen työn vastaanottamista olisi helpotettava laskemalla omavastuuosuus kuukausittain.

Työvoiman alueellista liikkuvuutta SAK helpottaisi lisäämällä yhteiskunnan tukemaa vuokra-asuntotuotantoa kasvukeskuksissa. Ekonomisti Luimula huomauttaa, että kasvavilla paikkakunnilla asuntojen tarve on suurinta, eikä vapaarahoitteinen tuotanto voi olla ainoa keino. Työvoiman liikkuvuuden lisäämiseksi ei Luimulan mielestä tarvita työn vastaanottamista koskevien säädösten muuttamista.

Ylikuumenemisuhkaa ei ole

Valtion budjettiin kohdistuvat leikkaukset SAK torjuu. Ekonomisti Luimula huomauttaa, että kasvu on ollut tähän saakka vientivetoista, ja kotimarkkinakysyntä on vieläkin vasta vuosikymmenen alun tasolla.

SAK korostaa, että lama on jättänyt jälkeensä runsaasti käyttämättömiä voimavaroja, erityisesti työvoimaa, jonka työllistyminen tekee mahdolliseksi pitkäaikaisen ja vakaan talouskasvun. Välitöntä ylikuumenemisen uhkaa ei ole. SAK huomauttaa, että inflaatio on pysynyt matalana. Viime vuonna solmittu tuloratkaisu tukee sen mielestä voimakkaasti inflaation pysymistä matalana myös ensi vuonna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.