Mainos

SAK:n kysely: Kolmikannalla vahva kannatus

Suomalaiset toivovat seuraavan hallituksen hakeutuvan toimivaan yhteistyöhön työmarkkinajärjestöjen kanssa, jotta hyvä talous- ja työllisyyskehitys turvattaisiin. Vankimmin kolmikantayhteistyötä haluavat SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajat ja SAK:n jäsenet. Tulokset käyvät ilmi SAK:n Suomen Gallupilla teettämästä Työmarkkinailmasto-tutkimuksesta.

Kyselyssä haastateltiin 1 021 kansalaista elo-syyskuussa eli ennen työreformikeskustelun roihahtamista. Haastateltavat ottivat kantaa väitteeseen "ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan hallituksen tulee hakea hyvää yhteistyötä työmarkkinajärjestöjen kanssa hyvän talous- ja työllisyyskehityksen varmistamiseksi".

Täysin samaa mieltä väitteen kanssa oli 43 prosenttia vastaajista ja jokseenkin samaa mieltä 44 prosenttia. Eniten täysin samaa mieltä olevia löytyi siis vasemmistopuolueiden ja SAK:n jäsenten joukosta. Jokseenkin samaa mieltä olevien osuus oli keskimääräistä suurempi johtavien ja ylempien toimihenkilöiden sekä kokoomuksen ja keskustan kannattajien joukossa.

Hieman yli puolet vastaajista arvioi, että palkansaajien asemaan liittyvien asioiden hoitamisella on vaikutusta äänestyspäätökseen. 16 prosenttia piti vaikutusta merkittävänä ja 37 prosenttia melko suurena. Erityisesti vasemmistoliiton (76 prosenttia), SDP:n (71) ja vihreiden (54) kannattajat pitivät palkansaaja-asioita merkittävänä äänestysperusteena.

Kun vastaajilta kysyttiin eri puolueiden toiminnasta palkansaajien etujen ajajana, 51 prosenttia arvioi SDP:n hoitavan palkansaajien asioita vähintään melko hyvin. Puolueen ykkössija oli siis hieman vankistunut kevään mittauksesta (47 prosenttia). Kakkoseksi sijoittui vasemmistoliitto 36 prosentilla, kolmanneksi kokoomus 32% ja neljänneksi keskusta 27%.

SDP:n toimintaa palkansaajien asioissa arvostivat keskimääräistä enemmän oman puolueen kannattajien ohella yrittäjät, STTK:n ja SAK:n jäsenet sekä vasemmistoliiton, kokoomuksen ja vihreiden kannattajat. Suurituloiset, johtavassa asemassa olevat ja ylemmät toimihenkilöt sekä yliopisto- tai korkeakoulututkinnon suorittaneet katsoivat SDP:n ja kokoomuksen ajavan parhaiten palkansaajien asiaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.