SAK ja Teollisuusliitto kritisoivat Etlan kiky-tutkimusta – "Työajan palkattoman pidennyksen osuutta liioitellaan surutta"
Kilpailukykysopimukseen sisältyvän työajan pidennyksen vaikutuksia arvioinut tutkimus päätyi heti tuoreeltaan maanantaina kritiikin kohteeksi.
Aikaisemmin tänään uutisoitiin, että Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimuksen mukaan vuonna 2016 solmittu kilpailukykysopimus eli kiky nosti työllisyyttä ja paransi Suomen kilpailukykyä.
Etla arvioi, että kilpailukykysopimukseen sisältyvä työajan pidennys lisää työllisyyttä noin 8 000–16 000 henkilöllä vuoteen 2022 mennessä. Sen mukaan kiky-sopimuksen voi odottaa parantavan työllisyyttä 20 000–42 000 henkilöllä vuoteen 2022 mennessä käytetyistä oletuksista riippuen.
Työajan pidennyksen osuus sopimuksen tuomasta työllisyyden parantumisesta oli Etlan mukaan noin 40 prosenttia. Loput kikyn työllisyysvaikutuksista selittyvät sosiaaliturvamaksujen ja verotuksen keventämisellä.
SAK: Kiky-tutkimus liiottelee
SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kuitenkin uskoo, että Etlan tutkimus liioittelee työajan pidennyksen vaikutuksia työllisyyteen.
Kaukorannan kritiikki kohdistuu Etlan käyttämään oletukseen, joka pohjautuu valtiovarainministeriön pika-arvioon keväältä 2016. Oletuksen mukaan kaikkien työntekijöiden työaika olisi pidentynyt 24 tunnilla vuodessa.
Kaukorannan mukaan näin ei todellisuudessa ole tapahtunut. Hän listaa tähän kolme syytä: ensinnäkään kaikki alat eivät olleet mukana sopimuksessa, toiseksi kaikki palkansaajat eivät ylipäätään ole työehtosopimusten piirissä ja kolmanneksi osalla työpaikoista on sovittu, että työaika ei pitene tai pidennys käytetään esimerkiksi virkistystoimintaan.
Kaukoranta arvioi, että kikyn seurauksena työaika piteni vain suunnilleen 80 prosentilla työntekijöistä. Siksi työajan pidennyksen työllisyysvaikutus ei kohoaisi Etlan arvioimaan 8 000–16 000 lisätyölliseen.
– Tuolla laskutavalla se haarukka olisi ehkä pikemminkin 6 000–12 000, Kaukoranta arvioi STT:lle.
SAK ei kuitenkaan syytä Etlaa tarkoituksellisesta työllisyysvaikutusten paisuttelusta.
"Kasvu ei voi olla ilmaisen työn varassa"
Työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton mukaan kiky-sopimuksella on ollut myönteinen vaikutus Suomen talouteen, mutta vaikutusta ei pidä yliarvioida.
– Varsinkin sen työajan palkattoman pidennyksen osuutta liioitellaan julkisuudessa surutta, liiton puheenjohtaja Riku Aalto kommentoi tiedotteessa.
– Teollisuusliiton sopimusaloilla lisätunteja on tehty hyvin kirjavasti, ja vaikutukset ovat olleet hyvin vaihtelevia.
SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan Suomen kasvu ei voi pidemmän päälle olla ilmaisen työn varassa.
– SAK:n hallituksen jäsenet tuovat kentältä vahvaa viestiä, että kiky-sopimuksen mukana tulleet lisätunnit ilman palkkaa koetaan erittäin epäreiluiksi, Eloranta sanoi tiedotteessa.
Myös Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen katsoo, ettei kilpailukyky voi rakentua palkattoman työn varaan.
Pidennyksen jatkosta ennakoitu kiistaa
Työmarkkinoiden keskusjärjestöt solmivat kilpailukykysopimuksen kesällä 2016. Kiky-sopimuksessa sovittiin muun muassa työnantajamaksujen alentamisesta, vuosittaisen työajan pidentämisestä 24 tunnilla ilman lisäkorvausta sekä julkisen sektorin työntekijöiden lomarahojen leikkauksista.
Kolmen vuoden määräaikainen lomarahaleikkaus päättyy tähän vuoteen, mutta työajan pidennyksen jatkosta on ennakoitu keskeistä kiistakysymystä työmarkkinapöytiin.
Muun muassa pääministeri Antti Rinne (sd.) arvioi viime viikolla, että työajan pidennys muodostaa erityisiä jännitteitä syksyn työmarkkinakierroksella.
Uusimmat
-
00:06
Zelenskyi kutsui KOK-pomon vierailemaan etulinjakaupungissa: "Jotta hän näkee ihan itse, että neutraliteettia ei ole olemassa" – MTV seurasi sotaa perjantaina 27.1
-
00:02
Suomalaisten luottamus taksiliikenteeseen on romahtanut viidessä vuodessa – näin asuinalue vaikuttaa luottamukseen
-
22:52
Kristiina Mäkelä avasi kautensa Saksassa – asiantuntijalta yksi iso huomio tästä suorituksesta
-
22:43
Michael Joly ja Joona Ikonen käyvät huimaa pörssikisaa, molemmat illan sankareita – katso SM-liigakierroksen kaikki maalit
-
22:29
Australiassa etsitään kadonnutta radioaktiivista kapselia – uskotaan pudonneen kaivokselta tulleesta kuorma-autosta
-
22:23
Volodomyr Zelenskyilta kova peliliike – nyt pallo on KOK:n Thomas Bachilla: "Hän näkee ihan itse, että neutraliteettia ei ole olemassa"
-
22:08
Israelilaisviranomaiset: Ainakin seitsemän ihmistä kuollut synagoga-ampumisessa Itä-Jerusalemissa
-
22:08
Jussi Tapolalta suorat sanat Tampereen paikallisesta – Tappara jäi ihmettelemään ”laatua ja nopeutta”
-
22:02
Salatut elämät -tähti Pete Lattulle tarjottiin aikoinaan erikoista fanilahjaa: "Yritti itsepintaisesti antaa omaa perintöään"
-
21:59
Olli Jokinen pettyi omiinsa – Jukureiden pelissä ”erittäin epätavallisia” piirteitä
-
21:53
Sami Niku naulasi kahdesti – Jukka Rautakorpi jakeli kehuja suuntaan jos toiseen
-
21:52
MM-jalkapallon rumasta episodista ratkaisu – tämä sikailu poiki tähtipelaajille pelikieltoa
-
21:43
Historiallinen käänne: Vihreään siirtymään sijoitettiin viime vuonna yhtä paljon kuin fossiilisiin polttoaineisiin – Kiina investointien ykkösenä
-
21:42
Ukraina saa länneltä pian tuekseen maailman parasta kalustoa – suomalaisasiantuntija: "Näillä alkaa olla jo merkitystä"
-
21:14
Tampereen paikallisessa dramaattinen loppu, sarjakärki Lukko hävisi taas – näin SM-liigassa pelattiin perjantaina
-
21:08
Venäjä karkottaa nyt Latvian suurlähettilään – kaksi viikkoa aikaa poistua maasta
-
21:06
Tältä näyttää Ota rahat ja juokse -ohjelman sellissä! Kilpailijoita kuulustellaan 30 tuntia
-
21:01
Moskovassa kulkee metrolinja, jolla Putin voidaan tarvittaessa evakuoida – tällainen on mystinen Metro-2
-
20:39
Suomalaisnuorukaiselta ennätyksellinen keihäskaari – Oliver Helanderin ME-lukemat jäivät kauas taakse
-
20:37
Kameramies iski lähietäisyydelle kesken vaatteidenvaihdon – Ebba Anderssonilla kiehahti maailmancupissa
-
Lataa lisää