Jäävätkö kiky-sopimuksen tuomat työajan pidennykset pysyviksi? Yhdestä asiasta SAK:n ja EK:n pomot ovat yksimielisiä: "Kuten Jarkko sanoi..."

Pitääkö työaikoja yhä pidentää? 12:40

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkimuksen mukaan viime hallituskaudella solmittu kilpailukyky- eli kiky-sopimus kohensi suomalaisten työllisyyttä ja teollisuuden kilpailukykyä. Yksi syksyn liittokierroksen kuumista kysymyksistä on se, jäävätkö kiky-sopimuksen tuomat työajan pidennykset pysyviksi.

Työntekijäjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja työnantajajärjestö EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies vierailivat Huomenta Suomessa pohjustamassa syksyllä edessä olevia neuvotteluita.

SAK:n Eloranta sanoi, ettei usko kiky-sopimuksen positiiviset vaikutukset esiin tuoneen tutkimuksen vaikuttavan työntekijäpuolen tavoitteenasetteluun.

Elorannan mukaan tutkimuksen lähtökohtana oli se, että kiky-sopimus olisi lisännyt kaikilla aloilla työaikaa 24 tuntia vuodessa.

Tietyt työehtosopimukset ovat kuitenkin kikyn ulkopuolella, ja kiky-tuntejakin on saatettu käyttää normaalin työnteon sijaan eri työpaikoilla esimerkiksi liikuntaan tai muuhun virkistäytymiseen.

– Totta kai varmasti on niin, että työnantajat haluavat pitää kiinni saavutetuista eduistaan, 24 ilmaisesta työtunnista. Varmasti näin olisi tehty ilman tätä tutkimustakin, Eloranta arvioi.

Työntekijäjärjestöt katsovat, että kiky-sopimuksen lisätunnit sovittiin vuonna 2016 väliaikaisiksi. Työnantajajärjestö EK:n mukaan lisätunnit ovat tulleet jäädäkseen.

– Aina varmasti on eri näkemyksiä siitä, missä oikea tasapainotaso [työajan suhteen] on. Neuvotteluissa nähdään, mihin päädytään, Eloranta sanoi. 

EK: "Pallo on toimialoilla ja liitoilla"

Jyri Häkämies kehui aikanaan pitkän kiistelyn jälkeen syntynyttä kiky-sopimusta ja jakoi joustamisesta lyhyesti tunnustusta myös palkansaajille.

Häkämiehen mukaan työajan lyhentäminen ei ole vallitsevassa tilanteessa oikea ratkaisu, mutta joustavuutta siinä, mihin työtunnit käytetään, voidaan kehittää.

– Pallo on toimialoilla ja liitoilla. He neuvottelevat palkoista ja työajoista syksyllä alkavan kierroksen aikana, Häkämies totesi.

Eräästä vähemmän yllättävästä seikasta eri tahoja edustavat työmarkkinapomot olivat Huomenta Suomen sohvilla yhtä mieltä – syksyn liittokierros tuo mukanaan haasteita.

– Koskaan ei varmaan työmarkkinakierros ole helppo. Aina on ongelmia ja vaikeita asioita ratkottavana, Eloranta sanoi.

– Kuten Jarkko tuossa sanoi, tuskinpa kukaan koskaan ennen neuvottelukierroksen alkua arvelee, että neuvotteluista on tulossa erityisen helpot, Häkämies komppasi.

Lue myös:

    Uusimmat