Jäävätkö kiky-sopimuksen tuomat työajan pidennykset pysyviksi? Yhdestä asiasta SAK:n ja EK:n pomot ovat yksimielisiä: "Kuten Jarkko sanoi..."

12:40

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkimuksen mukaan viime hallituskaudella solmittu kilpailukyky- eli kiky-sopimus kohensi suomalaisten työllisyyttä ja teollisuuden kilpailukykyä. Yksi syksyn liittokierroksen kuumista kysymyksistä on se, jäävätkö kiky-sopimuksen tuomat työajan pidennykset pysyviksi.

Työntekijäjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja työnantajajärjestö EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies vierailivat Huomenta Suomessa pohjustamassa syksyllä edessä olevia neuvotteluita.

SAK:n Eloranta sanoi, ettei usko kiky-sopimuksen positiiviset vaikutukset esiin tuoneen tutkimuksen vaikuttavan työntekijäpuolen tavoitteenasetteluun.

Elorannan mukaan tutkimuksen lähtökohtana oli se, että kiky-sopimus olisi lisännyt kaikilla aloilla työaikaa 24 tuntia vuodessa.

Tietyt työehtosopimukset ovat kuitenkin kikyn ulkopuolella, ja kiky-tuntejakin on saatettu käyttää normaalin työnteon sijaan eri työpaikoilla esimerkiksi liikuntaan tai muuhun virkistäytymiseen.

– Totta kai varmasti on niin, että työnantajat haluavat pitää kiinni saavutetuista eduistaan, 24 ilmaisesta työtunnista. Varmasti näin olisi tehty ilman tätä tutkimustakin, Eloranta arvioi.

Työntekijäjärjestöt katsovat, että kiky-sopimuksen lisätunnit sovittiin vuonna 2016 väliaikaisiksi. Työnantajajärjestö EK:n mukaan lisätunnit ovat tulleet jäädäkseen.

– Aina varmasti on eri näkemyksiä siitä, missä oikea tasapainotaso [työajan suhteen] on. Neuvotteluissa nähdään, mihin päädytään, Eloranta sanoi. 

EK: "Pallo on toimialoilla ja liitoilla"

Jyri Häkämies kehui aikanaan pitkän kiistelyn jälkeen syntynyttä kiky-sopimusta ja jakoi joustamisesta lyhyesti tunnustusta myös palkansaajille.

Häkämiehen mukaan työajan lyhentäminen ei ole vallitsevassa tilanteessa oikea ratkaisu, mutta joustavuutta siinä, mihin työtunnit käytetään, voidaan kehittää.

– Pallo on toimialoilla ja liitoilla. He neuvottelevat palkoista ja työajoista syksyllä alkavan kierroksen aikana, Häkämies totesi.

Eräästä vähemmän yllättävästä seikasta eri tahoja edustavat työmarkkinapomot olivat Huomenta Suomen sohvilla yhtä mieltä – syksyn liittokierros tuo mukanaan haasteita.

– Koskaan ei varmaan työmarkkinakierros ole helppo. Aina on ongelmia ja vaikeita asioita ratkottavana, Eloranta sanoi.

– Kuten Jarkko tuossa sanoi, tuskinpa kukaan koskaan ennen neuvottelukierroksen alkua arvelee, että neuvotteluista on tulossa erityisen helpot, Häkämies komppasi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja