Mitä jos kiky-lakko tulee? Lue tästä, mitä sinun pitää aiheesta tietää

Kiky-kiista uhkaa pysäyttää liikenteen ja tehtaat kahden viikon päästä – tästä kikyssä on kyse 4:24
MTV Uutiset Live kertoo mahdollisen kiky-lakon seurauksista ja taustoista.

Yli 400 000 työntekijää koskevat kunta-alan työsopimusneuvottelut käynnistyvät tänään. Neuvoteltavana ovat muun muassa palkat ja paljon arvostelua herättäneet kiky-tunnit. Kuntatyönantajat vaatii, että palkankorotukset on mitoitettava kuntien maksukyvyn mukaan. 

Palkansaajia suututtaa kilpailukykysopimuksessa moni seikka. Työaikaa on pidennetty – erityisesti julkisella sektorilla ja teollisuudessa – 24 tunnilla vuodessa ilman korvausta. Samalla palkkoja jäädytettiin ja lomarahoja leikattiin.

On myös paljon työpaikkoja, joissa ei tapahtunut yhtikäs mitään.

Kilpailukykysopimus kirpaisi erityisesti naisvaltaisia aloja, joilla on jo ennestään tunnetusti heikompi palkkataso. Naiset siis paiskivat aiempaa enemmän työtä ja samalla leikattiin tuntuvasti lomarahoja.

​​​​​​​

On myös kritisoitu, että sopiiko kiky asiantuntijatyöhön, jossa työn laadulla on enemmän merkitystä kuin siihen käytetyillä minuuteilla.

Paraniko maamme kilpailukyky aidosti? Viitettä tästä on. Sekä Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta että palkansaajien tutkimuslaitoksesta on arvioitu, että palkkojen nollakorotukset paransivat Suomen viennin kilpailukykyä.

Päästäänkö kikystä eroon?

Nyt jännitetään, tuleeko kolmen suuren ammattiliiton lakko.

Teollisuusliiton, Paperiliiton ja Ammattiliitto Pron lakot alkaisivat tammikuun lopussa ja kestäisivät kaksi viikkoa. Lakkoilijoille tämä tietäisi hetkellisiä ansionmenetyksiä.


Vaikutuksia on jo spekuloitu: on puhuttu teollisuuden satojen miljoonien eurojen tappioista ja spekuloitu lääkkeiden ja polttoaineiden saatavuuden vaikeutumisesta. Toisaalta palkansaajat odottavat innolla, että kikystä päästäisiin eroon. Työnantajapuolella tunnelma on nihkeämpi.

Mistä kaikki alkoi? Juha Sipilän hallitus sai vuonna 2016 suuren porun saattelemana ammattiliitot taakseen. Siitä syntyi kilpailukykysopimus, joka koskee leijonanosaa palkansaajista. Tarkkaa osuutta on vaikea arvioida, mutta 90 prosenttia on yksi heitetyistä luvuista.

Päivitetty 14.1.2020 kello 9:17 tietoja kunta-alan työsopimusneuvotteluista

Lue myös:

    Uusimmat