Saitko tällaisen viestin? Pahimmassa tapauksessa olet nyt itsekin huijareiden kätyri ja haittaohjelman levittäjä

Iäkästä naista yritettiin huijata Whatsappissa uudella tavalla – asiantuntija analysoi harvinaisen ovelaa huijausyritystä 5:17
KATSO MYÖS: Toisessa uudessa huijauksessa hyödynnetään tavanomaisten tekstiviestien sijaan WhatsAppia. Asiantuntija analysoi MTV Uutiset Livessä harvinaisen ovelaa huijausyritystä.

Jos sait epäilyttävän tekstiviestin, jossa kerrotaan esimerkiksi uudesta ääniviestistä, älä klikkaa viestin linkkiä. FluBot-haittaohjelmaa yritetään taas levittää kännyköihin Suomessa tekstiviestien välityksellä.

Liikenne ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoitti viime kesänä tekstiviestitse leviästä huijauksesta. Kyse on FluBot-nimisestä haitakkeesta.

– Tekstiviesti "Sinulla on 1 uusi vastaajaviesti. Siirry osoitteeseen..." leviää kaikissa puhelimissa, Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Matias Mesiä kertoi tuolloin.

Puhelin reagoi linkin klikkaamiseen eri tavoin riippuen siitä, onko käyttöjärjestelmä Android vai esimerkiksi iOS.

Jos linkkiä klikkaa Android-puhelimella, pyytää se lupaa asentaa puhelimelle paketin. Jos tähän vastaa kyllä, alkaa puhelin lähettää satoja huijausviestejä eteenpäin liittymän omistajan nimissä. Sen sijaan klikkaaminen esimerkiksi iPhonella ei johda aivan yhtä dramaattiseen lopputulokseen, vaan silloin käyttäjältä yritetään kalastella tietoja.

– Voi tulla esimerkiksi ilmoitus "Olet voittanut puhelimen eurolla", ja jos tähän vastaa antamalla korttitietonsa, voi siitä seurata kuukausilaskutusta, Mesiä sanoi.

Taas mennään – ole tarkkana

Nyt FluBot on lähtenyt uudelleen kiertoon. Kyberturvallisuuskeskus varoittaa klikkaamasta tekstiviestilinkkejä, joiden yhteydessä on jokin seuraavista tai vastaavanlainen ilmoitus:

  • Olet saanut uuden aaniviestin...
  • Saapuva aaniviesti...
  • Olet saanut MMS-viestin. Lue taalta...
  • Sinulla on 1 uusi aaniviesti(t). Lisatietoja saat osoitteesta...
  • Sinulla on kaksi uutta aaniviestia...
  • Sinulle on vastaamaton puhelu. Soittaja on jattanyt sinulle viestin...
  • Tarkea viesti! Etsimme sinua. Lue se taalta... 

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan haitallinen viesti näyttää tulleen aidosta puhelinnumerosta. Sen lähettäjä ei kuitenkaan ole tietoinen, että hänen puhelimensa levittää kyseistä haitaketta. Viestiin ei myöskään voi vastata, eikä kyseiseen numeroon soittaa suoraan. Henkilölle kannattaakin ilmoittaa asiasta muuta kautta.

Mikäli ehdit jo asentamaan haittaohjelman Android-puhelimeesi, löydät täältä ohjeet sen poistamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat