Sairastuttaako salipullosi sinut? Tutkimus paljasti kuvottavan totuuden

Brasilialainen tutkimus osoitti, että salilta tutuissa shaker-pulloissa lymyää ällöttäviä yllätyksiä.

Kerroimme aiemmin, että käytetystä muovipullosta juominen vastaa bakteerimäärältään vessanpöntön nuolemista. Paljon paremmaksi ei mene uudelleen täytettävistä ja pestävistä shaker-pulloista naukkailu, osoittavat tutkimustulokset.

Brasilialaiset tutkijat pyysivät kolmeakymmentä kuntosalilla kävijää antamaan juomapullonsa tutkittaviksi. Niitä verrattiin kolmeenkymmeneen käyttämättömään pulloon. Saleilta haetuissa pulloissa osoittautui olevan 83 prosenttia enemmän bakteerisaastumia kuin käyttämättömissä pulloissa.

Eniten pulloista löytyi stafylokokkeihin kuuluvia Staphylococcus aureus -bakteereita. Niitä oli 27 prosentissa pulloista. E. coli -bakteereita huomattiin esiintyvän 17 prosentissa pulloista.

On hyvä huomata, että 16 prosentista pulloja bakteerikasvustoa ei löytynyt.

Bakteereita löytyy terveenkin elimistöstä

Runner’s World -sivuston haastattelema mikrobiologian ja patologian professori ei pidä tulosta yllätyksenä. Noin 30 prosenttia ihmisistä kantaa Staphylococcus aureus -bakteereita nenässään, mikä ei tavallisesti aiheuta terveysongelmia.

E. coli -bakteereita taasen löytyy terveestä suolistosta. Mikäli kolibakteeri pääsee leviämään ruoansulatuskanavasta muualle elimistöön, voi lopputuloksena olla tulehdus virtsaputkessa tai vatsaontelossa.

Hyvä hygienia auttaa välttämään sairastumisen 

Se, sairastuttako salilla mukana oleva juomapullo, riippuu muutamasta tekijästä: bakteerien määrästä ja laadusta sekä pullon käyttäjän vastustuskyvystä.

Bakteerit päätyvät todennäköisesti pulloihin ihmisen niitä käsitellessä. Mikäli laiminlyö kunnollisen käsienpesun vessakäynnin tai kasvojen koskettelun yhteydessä, bakteerit voivat levitä juomapulloon.

Hyvän käsihygienian lisäksi juomapullon bakteerien haitallisuutta voi vähentää pesemällä pullon hyvin jokaisen käytön jälkeen. Hyvä tapa on pistää se tiskikoneeseen.

Muovipullo on bakteereille oivallinen lisääntymisalusta. Vaihtamalla muovisen pullon teräksiseen, metalliseen tai lasiseen, voi mahdollisesti vähentää myös bakteerien lisääntymistä.

Tärkeää on myös olla ainoa juomapullonsa käyttäjä. Mikäli pullosta juo useampi, on se hyvä pestä jokaisen käyttäjän välissä.  

Lue myös:

    Uusimmat